Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto plánuje pre občanov zriadiť tzv. Sociálnu polikliniku

Mesto Prešov plánuje v 1. kvartáli tohto roka začať s realizáciou troch projektov, na ktoré získalo nenávratné finančné prostriedky vo výške 153.000 eur.

Ako dnes povedal pre TASR vedúci odboru sociálnych služieb MsÚ Marián Bača, jedným z týchto zámerov je zriadenie tzv. Sociálnej polikliniky, na ktorý Fond sociálneho rozvoja schválil dotáciu 131.929 eur. Približne rovnakú sumu by mala do projektu investovať mestská samospráva.

"Ide v podstate o kanceláriu sociálneho poradenstva, ktorá by mala vzniknúť v samostatnom trakte na prízemí v budove MsÚ na Jarkovej ulici. Občanom tu budeme poskytovať kompletný servis v tejto oblasti, " vysvetlil Bača. Finančné prostriedky pôjdu na výstavbu priestorov, vybavenie kancelárií a časť z nich aj na platy konzultantov.

"Režim bude nastavený tak, že sa vytvorí doba na konzultačné hodiny pre konkrétne oblasti. Klienti tak budú môcť podľa rozvrhu navštevovať pracovníkov, ktorí sa napríklad zameriavajú na problematiku seniorov, terénnu sociálnu prácu, bytové otázky a okrem nich tu budú mať vyhradené hodiny aj poskytovatelia sociálnych služieb, ktorí spolupracujú s mestom v rámci komunitného plánu, " spresnil Bača.

Na rozdiel od fungujúcej kancelárie prvého kontaktu bude toto pracovisko zamerané konkrétne na sociálnu problematiku a občania tu dostanú všetky potrebné informácie. Bača predpokladá, že Sociálna poliklinika by mohla začať fungovať už začiatkom budúceho roka.

Okrem spomínaného projektu chcú rozbehnúť aj budovanie Nízkoprahového denného centra pre deti a rodinu. To bude určené predovšetkým občanom z rómskych komunít, ktorí sú ohrození sociálnym vylúčením. Mesto plánuje vytvoriť možnosti pre záujmové a vzdelávacie aktivity a priestory na výkon individuálnej sociálnej práce s klientmi. Na tento zámer získali 35.000 eur z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

V najbližších mesiacoch by sa podľa Baču mal začať realizovať aj pilotný projekt Mosty z chudoby, ktorý podporil Fond sociálneho rozvoja sumou 86.000 eur. Jeho cieľom je zvýšiť zamestnanosť a vzdelanostnú úroveň marginalizovaných rómskych komunít. Partnerom projektu je Rada pre poradenstvo v sociálnej práci so sídlom v Košiciach.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK