Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Na Okresnom súde pokračoval proces s Ašotom M. obvineným z vydierania

Na Okresnom súde (OS) v Prešove dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s Ašotom M. , ktorý je obžalovaný z trestných činov vydierania chránenej osoby a marenia spravodlivosti.

Bývalý obchodník so zbraňami azerbajdžanského pôvodu je mediálne známy v súvislosti s vraždou sninského podnikateľa Františka Galandu.

Ašot M. sa vraj v období konania procesu konkrétne 19. júna 2008 vyhrážal jednému z vyšetrovateľov, ktorý v ten deň vypovedal v pozícii svedka. K skutku malo dôjsť po prerušení pojednávania na chodbe pred súdnou sieňou, keď eskorta odvádzala obžalovaného z miestnosti a prechádzal okolo svedka.

V čase prípravného konania sa uskutočnila rekonštrukcia, ktorej niekoľkohodinový záznam dnes premietli procesným stranám. Na videozázname svedok tvrdil, že keď Ašot M. prechádzal okolo neho, mierne sa sklonil a pravou rukou urobil pohyb naznačujúci čiaru cez telo a povedal slová: "Ty ešte uvidíš". Keďže sa pozeral na neho, svedok to pochopil ako výhražné gesto.

Na zázname z rekonštrukcie Ašot M. popieral, že by svedkovi niečo hovoril a vraj neurobil žiadne gesto. Argumentoval tým, že na rukách mal putá pripevnené k opasku, čo výrazne obmedzovalo pohyb, takéto gesto by vraj nemohol urobiť a okrem toho držal v pravej ruke veľkú obálku. Pri rekonštrukcii povedal, že pri odchode z pojednávacej miestnosti sa pozeral na svojho známeho, ktorého sa krátko spýtal niečo v zmysle, či príde na súd aj na druhý deň.

Hlavné pojednávanie s Ašotom M. dnes predsedníčka senátu odročila na 25. februára, kedy by sa mal súd oboznámiť aj s časťou spisu v jeho predchádzajúcej trestnej veci. V prípade, že ho súd uzná vinným zo spáchania skutkov obsiahnutých v obžalobe, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky 10 rokov.

Františka Galandu usmrtili v Snine niekoľkými ranami zo samopalu 19. auguste 2002. Vraždu si mal údajne objednať Ašot M. Za účasť na tomto skutku ho v apríli 2007 odsúdili na 20-ročné väzenie. Spolu s ním odsúdili aj jeho troch údajných komplicov.

Obžalovaný sa odvolal a Krajský súd v Prešove vrátil vec na opätovné prejednanie z dôvodu procesných pochybení a odstránenia rozporov vo výpovediach. Proces na OS sa začal 17. júna 2008 a 12. decembra tohto istého roka senát vyniesol rovnaký verdikt. Rozsudok však stále nie je právoplatný, lebo obžalovaný sa voči nemu znovu odvolal.

V čase konania procesu v súvislosti s vraždou Galandu sa Ašotovi M. po uplynutí súdnej väzby v auguste 2008 podarilo dostať na niekoľko minút na slobodu. Pred bránou väznice ho však čakali policajti a kukláči, ktorí ho opäť zatkli za údajné marenie vyšetrovania a útok na verejného činiteľa.

(TASR)

Súvisiace články
25.2.2010 Ašot M. dostal za vydieranie a marenie spravodlivosti štvorročný trest
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK