Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanci MsZ zvýšili percento dotácie pre cirkevné školské zariadenia

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes odsúhlasili zmenu Všeobecne záväzného nariadenia o určení výšky dotácie na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení na svojom území.

Tá sa týkala výpočtu príspevku pre cirkevné školské zariadenia, ktorý poskytuje samospráva v rámci originálnych kompetencií.

V období rokov 2010 a 2011 na jedného žiaka základnej umeleckej školy, jazykovej a materskej školy a iných školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti cirkví, poskytne samospráva najmenej 88 percent z výšky dotácie určenej na žiaka podobných školských zariadení zriadených mestom. Súkromné školy dostanú rovnako ako v predchádzajúcom období zhruba dve tretiny tejto sumy.

Ide o financovanie v rámci originálnych kompetencií samospráv, na ktoré mesto vyčleňuje peniaze z podielových daní. Podľa primátora Pavla Hagyariho pri výpočte dotácie na žiaka vychádzali zo vzorca, ktorý bol prijatý zákonom.

"Ja osobne by som bol veľmi rád, keby sme mohli dať týmto zariadeniam výrazne viac peňazí, avšak rozpočet nás nepustí a nepustí nás ani tá suma peňazí, ktorú my dostávame od štátu, " povedal Hagyari. Pripustil aj možnosť, že by všetky zariadenia mohli dostávať rovnakú sumu, ale upozornil na fakt, že mesto je zriaďovateľom 13 základných a 20 materských škôl a z peňazí, ktoré dostávajú od štátu, musia financovať aj ich opravy.

Poslanec Juraj Hurný (SDKÚ-DS) si uvedomuje, že samospráva v tomto prípade nemá veľa možností. Podľa neho rodičia detí, ktoré navštevujú súkromné alebo cirkevné školské zariadenia, platia rovnaké dane ako ostatní a príspevok by sa teda nemal odlišovať. Pripustil však, že takýto návrh by v momentálnej dobe asi neprešiel. "Osobne si viem predstaviť model, keby sme všetky zariadenia podporili rovnako a zároveň vytvorili balík na solidárne dorovnanie rozdielov, " povedal Hurný.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK