Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prezident Ukrajiny sa opätovne volí aj na Slovensku

Volebná miestnosť v priestoroch Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove je dnes opätovne k dispozícii ukrajinským štátnych príslušníkom, ktorí žijú v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji a chcú odovzdať hlas svojmu favoritovi v súvislosti s konaním druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine.

Volebná komisia, ktorej predsedá Oleksij Kitraľ, je dnes zložená z 12 členov. "Pred troma týždňami sme boli 14, no dvaja kolegovia ochoreli, " poznamenal Kitraľ. Ako dodal, na hlasovaní sa do 13. h zúčastnilo asi 50 Ukrajincov. Podľa jeho slov sa na prvom termíne prezidentských volieb, ktoré sa konalo 17. januára, zúčastnilo takmer 70 ľudí. "Čakali sme väčší záujem, počty zúčastnených voličov sú dosť nízke, priali by sme si, aby ich bolo viac, " konštatoval predseda volebnej komisie.

Ľudia dnes navštevujú priestory ukrajinského konzulátu v Prešove priebežne počas celého dňa. "Situácia je podobná ako v prvom kole, nedá sa povedať, že by prichádzali viac dopoludnia alebo popoludní, objavujú sa v päť-, šesťčlenných skupinkách, " dodal Kitraľ. Ďalšia volebná miestnosť sa nachádza na Veľvyslanectve Ukrajiny v Bratislave, kde môžu hlasovať občania žijúci v ostatných krajoch Slovenska. Obe sa dnes uzavrú o 20.00 h.

Výsledky prvých prezidentských volieb po Oranžovej revolúcii v roku 2004 rozhodnú, či sa hlavou štátu na Ukrajine pre budúce funkčné obdobie stane premiérka a šéfka strany BJUT Julia Tymošenková, alebo bývalý premiér a predseda Strany Regiónov Viktor Janukovyč.

(TASR)

Súvisiace články
17.1.2010 Prezidenta Ukrajiny volia aj na Slovensku
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK