Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V rámci Valentínskej kvapky krvi dnes darovalo krv 45 ľudí

V rámci 15. ročníka Valentínskej kvapky krvi, ktorú od 8. do 26. februára organizuje Národná transfúzna služba (NTS) v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK), dnes predpoludním v Prešove darovalo krv 45 ľudí.

Uviedla to pre TASR riaditeľka Územného spolku (ÚS) SČK Prešov - Sabinov Mária Karaffová.

Pripomenula, že odbery prebiehajú na prešovskom pracovisku NTS v monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v pracovných dňoch od 7. do 12. h a v utorok až do 15. h. Podľa Karaffovej toto tradičné podujatie každoročne láka hlavne mladých ľudí. V tejto súvislosti organizátori počas posledných dvoch týždňov uskutočnili aj päť workshopov, na ktorých mládež i dospelých informovali o možnostiach a význame bezpríspevkového darcovstva krvi.

Okrem odberov na pracovisku NTS pripravili organizátori aj päť terénnych hromadných odberov v okresoch Prešov a Sabinov. Na tieto akcie využívajú plne vybavené prenosné transfúzne lôžka.

Prvý hromadný odber sa uskutoční 11. februára v dopoludňajších hodinách na Baštovej ulici v priestoroch Hotelovej akadémie v Prešove a o deň neskôr v seminári Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity. Ďalšia akcia sa bude konať 14. februára od 8. do 14. h v obchodnom centre na sídlisku Sekčov. Pre obyvateľov Sabinovského okresu pripravili terénny odber 20. februára na Obecnom úrade v Ďačove a kvapka krvi vyvrcholí 26. februára hromadným odberom v priestoroch múzea v Sabinove.

"S podobnými akciami hromadného charakteru máme veľmi dobré skúsenosti. Pracovné či študijné povinnosti niekedy darcom nedovolia cestovať do prešovskej fakultnej nemocnice, kde sa konajú pravidelné odbery a preto im takto chceme vychádzať v ústrety, " uviedla riaditeľka ÚS ŠČK Mária Karafová.

Konštatovala, že v roku 2009 počas Valentínskej kvapky krvi v okresoch Prešov a Sabinov dobrovoľne darovalo krv 804 ľudí, z čoho bolo 197 prvodarcov.

(TASR)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK