Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nový kamerový systém

Za účasti primátora mesta, náčelníka MsP, okresného policajného náčelníka, poslancov mestských častí a predsedníčky Komisie pre ochranu verejného poriadku bol dnes spustený do prevádzky nový kamerový systém.

Za účasti primátora mesta, náčelníka MsP, okresného policajného náčelníka, poslancov mestských častí a predsedníčky Komisie pre ochranu verejného poriadku bol dnes spustený do prevádzky nový kamerový systém.
Na ul. Justičnej v priestoroch Mestskej polície v OC Dubník je umiestnený nový dispečing kamerového systému, ktorý monitoruje sídliská prostredníctvom troch nových kamier. Jedna je umiestnená na objekte "Pyramída" na Sekčove a dve mapujú dianie na hlavnom ťahu na sídlisku Šváby, vrátane nového námestia.

"Čo oko policajt vidí, to bude vandalov bolieť" zažartoval na úvod primátor JUDr. Hagyari. "Chceme zvýšiť bezpečnosť a komfort obyvateľov nášho mesta." Jeho slová potvrdila aj poslankyňa a predsedníčka Komisie pre ochranu ver.poriadku JUDr. Kusendová.
Mimoriadne dobre si vo využívaní dotácií z Európskych fondov počína aj Mestská polícia. Náčelník, Mgr. Andrejko: "Doterajšia realizácia tohto špičkového kamerového systému stála 35000, - €, prostriedky sme získali z eurofondov. Plánujeme ďalšie rozšírenie o minimálne 4 kamery vo výške ďalších cca 30000, - €" Dispečing je chránená dielňa a prácu tu našlo 8 držiteľov preukazu ZŤP. Spolu už teda dokázala dať MsP prácu 14.tim zdravotne znevýhodneným občanom. Prevádzka je non-stop 24 hodín denne a pracovníci sa budú striedať, každý na max. 4 hodiny denne.

To, že ide o skutočne špičkové modely kamier potvrdil aj konateľ realizačnej spoločnosti SPEX, Ing. Langer, ktorá vyhrala súťaž na obstaranie celého systému. "Kamery pred dvoma rokmi získavali ocenenia ako jedny z najlepších modelov na trhu, samozrejme technológie idú dopredu obrovským tempom." Kamera sa otáča o 360°, má 36x optický zoom a podľa Ing. Langera: "Pri dobrej viditeľnosti prečítate zo vzdialenosti 300 metrov ŠPZ auta". Ako potvrdil poslanec za MČ Šváby Ing. Malaga, ich obyvatelia už dôverne poznajú problémy s vyvrátenými kontajnermi, či skupinkami agresívnych asociálov a vyjadril dôveru voči novému kamerovému systému, ktorý určite uľahčí nielen kontrolu a prevenciu, ale aj objasňovanie prípadných priestupkov.

(Iveta Adamová)

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK