PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5909/novy_kamerovy_system.html

Nový kamerový systém

Za účasti primátora mesta, náčelníka MsP, okresného policajného náčelníka, poslancov mestských častí a predsedníčky Komisie pre ochranu verejného poriadku bol dnes spustený do prevádzky nový kamerový systém.

Za účasti primátora mesta, náčelníka MsP, okresného policajného náčelníka, poslancov mestských častí a predsedníčky Komisie pre ochranu verejného poriadku bol dnes spustený do prevádzky nový kamerový systém.
Na ul. Justičnej v priestoroch Mestskej polície v OC Dubník je umiestnený nový dispečing kamerového systému, ktorý monitoruje sídliská prostredníctvom troch nových kamier. Jedna je umiestnená na objekte "Pyramída" na Sekčove a dve mapujú dianie na hlavnom ťahu na sídlisku Šváby, vrátane nového námestia.

"Čo oko policajt vidí, to bude vandalov bolieť" zažartoval na úvod primátor JUDr. Hagyari. "Chceme zvýšiť bezpečnosť a komfort obyvateľov nášho mesta." Jeho slová potvrdila aj poslankyňa a predsedníčka Komisie pre ochranu ver.poriadku JUDr. Kusendová.
Mimoriadne dobre si vo využívaní dotácií z Európskych fondov počína aj Mestská polícia. Náčelník, Mgr. Andrejko: "Doterajšia realizácia tohto špičkového kamerového systému stála 35000, - €, prostriedky sme získali z eurofondov. Plánujeme ďalšie rozšírenie o minimálne 4 kamery vo výške ďalších cca 30000, - €" Dispečing je chránená dielňa a prácu tu našlo 8 držiteľov preukazu ZŤP. Spolu už teda dokázala dať MsP prácu 14.tim zdravotne znevýhodneným občanom. Prevádzka je non-stop 24 hodín denne a pracovníci sa budú striedať, každý na max. 4 hodiny denne.

To, že ide o skutočne špičkové modely kamier potvrdil aj konateľ realizačnej spoločnosti SPEX, Ing. Langer, ktorá vyhrala súťaž na obstaranie celého systému. "Kamery pred dvoma rokmi získavali ocenenia ako jedny z najlepších modelov na trhu, samozrejme technológie idú dopredu obrovským tempom." Kamera sa otáča o 360°, má 36x optický zoom a podľa Ing. Langera: "Pri dobrej viditeľnosti prečítate zo vzdialenosti 300 metrov ŠPZ auta". Ako potvrdil poslanec za MČ Šváby Ing. Malaga, ich obyvatelia už dôverne poznajú problémy s vyvrátenými kontajnermi, či skupinkami agresívnych asociálov a vyjadril dôveru voči novému kamerovému systému, ktorý určite uľahčí nielen kontrolu a prevenciu, ale aj objasňovanie prípadných priestupkov.

(Iveta Adamová)

 
9.2.2010 | Autor: Iveta Adamová | Mesto Prešov | čítané: 2717 krát