Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Polícia v Prešovskom kraji zaevidovala v minulom roku 11.227 trestných činov

Polícia v Prešovskom kraji zaevidovala v priebehu minulého roka spolu 11.227 trestných činov.

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove František Leško dnes na stretnutí s novinármi konštatoval, že z celkového počtu trestných činov objasnili 7098 skutkov, čo predstavuje 63,22-percentnú objasnenosť a tá je najvyššia v rámci Slovenska. Viac ako 47-percentný podiel v kraji predstavuje majetková trestná činnosť, za ňou s odstupom nasledujú ekonomické, násilné a mravnostné trestné činy.

Vlani došlo na území kraja k 10 vraždám, z ktorých polícia objasnila deväť. Podľa zástupcu riaditeľa KR PZ Karola Korpáša vyšetrovanie neobjasneného prípadu usmrtenia ženy, ktorej obhorené telo objavili pri obci Demjata, sťažovalo hlavne stotožnenie obete. Ženu sa neskôr podarilo identifikovať podľa analýzy chrupu a vzoriek DNA odobratých z vecí, ktoré používala. Zistilo sa, že ide o 24-ročnú Ukrajinku, ďalšie podrobnosti však Korpáš nechcel zverejniť vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony. Doplnil, že polícia na tomto prípade spolupracuje s kolegami zo susedných štátov.

Leško pri bilancovaní činnosti spomenul aj trestné činy spojené s extrémizmom. V tejto oblasti registrovali 14 skutkov, z ktorých polovicu objasnili. Takéto prečiny sú v mnohých prípadoch spájané aj s problematikou spolunažívania s neprispôsobivými komunitami. V Prešovskom kraji je podľa Leška tento problém omnoho výraznejší, pretože sa tu nachádzajú desiatky rómskych osád. Dodal, že ide o závažný sociologický problém, ktorým sa musia zaoberať inštitúcie na rôznych úrovniach.

"V podmienkach Prešovského kraja sa vytvorilo 50 pozícií policajtov takzvaných rómskych špecialistov, ktorí v týchto komunitách dennodenne pôsobia, majú dopad na 113 takýchto komunít s celkovým počtom až 56.800 príslušníkov rómskej menšiny, " povedal Leško. Zdôraznil, že títo policajti sa zameriavajú predovšetkým na preventívnu činnosť, oboznamujú Rómov s ich základnými povinnosťami, s dôsledkami nezákonného konania, prípadne im poskytujú informácie o postupoch pri vybavovaní dokladov.

Leško dnes konštatoval, že najvýraznejšie zlepšenie štatistických ukazovateľov zaznamenali na úseku dopravy. V minulom roku došlo na cestách v Prešovskom kraji k 3761 dopravným nehodám, čo predstavovalo viac ako 50-percentný pokles nehodovosti oproti predchádzajúcemu roku. Pri týchto dopravných nehodách prišlo o život 37 ľudí, čo bolo o 36 menej ako v roku 2008.

Podľa krajského policajného riaditeľa sa pod zníženú nehodovosť podpísal predovšetkým nový zákon o premávke na pozemných komunikáciách a v neposlednom rade aj zvýšený dohľad nad dodržiavaním predpisov hliadkami dopravnej a poriadkovej polície.

(TASR)

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK