Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: Údolie

Dnešná skupina Mloci mala svoj základ v kapele Kumatox. Ešte predtým však sa jej členovia stretli v inom zoskupení, nazvanom Údolie.

O trampskej skupine Údolie sa zmieňuje aj publikácia Folk na Slovensku (Miloš Janoušek, Hana Daubnerová, Juraj Drobný a kol. , Hudobné centrum Bratislava, 2006, s. 213). Uvádza sa v nej, že v roku 1981 Vlado Kavulič, Žojco Havedej a Bohuš Konečný, „nemenné jadro a základ dnešnej skupiny Mloci spolu so Stanom Gajdošom a Zuzkou Šťastnou založili skupinu s názvom Údolie. Repertoár tvorili prevzaté, najčastejšie české pesničky, ale aj pôvodné pesničky so slovenskými a šarišskými textami. “

Činnosť kapely sa utlmí odchodom Žojca Havadeja v roku 1982. Nasledujúci rok „odchádzajú Zuzka a Stano, namiesto Žojca prichádza do kapely na záskok jeho brat Peter (Seki) a nový člen Miki Potočňák“. Nová zostava vystúpi v roku 1984 už pod názvom Kumatox. Ten sa, ako je známe, neskôr zlúči s pôvodnými Mlokmi, ktorých viedol Pavel „Janík“ Kvašňák (z Mlokov odišiel v roku 1990, v roku 1986 ich opúšťa Miki Potočňák).

Existenciu formácie Údolie nám potvrdil aj Vlado Kavulič. Ako povedal, nazvali sa podľa nápisu na od ruky kúpenej base.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK