PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/5965/frenkyho_hudobna_encyklopedia_ma_3_roky.html

Frenkyho hudobná encyklopédia má 3 roky

Je to tak. Frenkyho hudobná encyklopédia zavŕšila tretí rok. Každý týždeň sa na tomto mieste zobrazuje heslo s menom niektorého interpreta prešovskej scény. Či už ide o „historické“ mená, alebo stále aktívnych. A pokračovať sa bude aj ďalej, stále je o čom a o kom.

Táto encyklopédia vzniká ako dobrovoľná a neplatená aktivita a jeden človek nemôže vedieť o všetkom. Stále teda platí, muzikanti (aj už neaktívni), kapely (fungujúce i historické), fanúšikovia, ozvite sa na email autora tejto encyklopédie (michal.frank@korzar.sk), aby sa na vás nezabudlo. Posielajte biografie, zostavy, fotografie... Už dnes sa vytvorila celkom slušná databáza hudobníkov z metropoly Šariša.

Stále v nej niektoré mená chýbajú, čo by sa malo v najbližšom roku mohlo zmeniť. Napríklad sa ešte neobjavili mená uznávaných metalových kapiel ako Frown či Perversity, ale i ďalší – veď sa nechajte prekvapiť. Takisto bude potrebné spraviť viaceré aktualizácie (nový album vydali nielen Komajota, Hrdza či Coolaction, ale trebárs i Ali ibn Rachid, od ktorých sa to už ani nečakalo). Bude trochu času - budú aktualizácie. A pribudnú aj špeciály - keďže už máme za sebou deväťdesiate i nulté roky. Ale o tom potom...

Ešte také rýchle FAQ - odpovede na opakujúce sa základné otázky. Knižné vydanie sa nepripravuje. Videá a MP3-ky. Technicky to možné je, ale je to administratívne, ale predovšetkým časovo náročné. Takže asi nie - pri heslách sú linky, existuje google, youtube atď. , určite si poradíte. Celá táto aktivita totiž nie je ani nízkorozpočtová, je nulovorozpočtová. Encyklopédia v éteri? Nechceme predbiehať, ale vylúčiť sa to nedá.

Ktoré heslo bolo za posledný rok najčítanejšie v rámci sekcie Frenkyho hudobná encyklopédia? Prvý rok to bola Komajota, druhý Peha, tentoraz je smutným víťazom Marek Kaščák. Preto smutným, lebo meno tohto mladého človeka sa objavilo po jeho náhlom úmrtí a bohužiaľ skompletizovala a uzavrela zoznam kapiel, v ktorých účinkoval, a ktoré sa už v tejto rubrike objavili (tie posledné dve heslá boli: Incest drátených šnúrok o pol tretej ráno v sobotu a Pol kila spišských párkov prosím).

Za Marekom sa objavil projekt rodiny Husovských a Koščovcov Uspávanky a pomyselný bronz získali jubilujúci Mloci. „Zemiakovú“ medailu najnavštevovanejších hesiel získala Strecha, za ňou skončili Speváčky z Yamahy II (Mária Makarová, Petra Boháčová, Jana Filová). Ďalšie poradie top ten: 6. Edo Klena, 7. Shandy RP / Shandy & Ester, 8. Východ / Núdzový východ, 9. Michaella, 10. DJ Mig (Migi, Petrol MC).

Aké je poradie celkovej, už trojročnej, Frenkyho hudobnej encyklopédie? Zaujímavé: 1. Komajota, 2. I. M. T. Smile, 3. Heľenine oči, 4. Chiki liki tu-a, 5. Ad acta, 6. Gagas, 7. Peha, 8. Kathegoris muflon, 9. Žobráci, 10. Ruka.

Keďže máme za sebou už tri roky, dá sa vytvoriť aj „anti-rebriček“, teda najmenej navštevovaných hesiel. Zaradili sme doň z logických dôvodov len interpretov, ktorí sa objavili počas prvých dvoch rokov. Najmenej navštevovaným heslom bolo Kliment / Nedöry, nasledovali Mooka, Heracon a ďalší: Taxis, Esso, Sonja, Hudba Prešov, Jednovetové kapely III (S Quartet, Sex Apple Infection Stars, Ragnarök, Poltergeist, Perambulator), EMS-3 a 6 čerstvých tatranských vajec.

 
23.2.2010 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 3856 krát