Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

FHE: Peter Nagy

Petra Nagya možno považovať za prešovského speváka až do vydania prvého, mimoriadne úspešného, singla Profesor Indigo, ktorý nahral počas vojenčiny a katapultoval ho medzi (česko)slovenskú špičku. Dovtedy sa prezentoval skôr ako folkový pesničkár.

Peter Nagy na koncerte v Prešove

Prešovčan Peter Nagy (nar. 1959) sa už ako pesničkár prezentoval najmä počas svojich vysokoškolských štúdií (študoval vzdelávanie dospelých na Filozofickej fakulte vtedajšej prešovskej UPJŠ). Vystupoval sólovo i s viacerými formáciami z východu.

Jeho doménou bol „urban folk“, predstavil sa napríklad na Folkovom festivale v Betliari (1980), Hudobnom festivale mladých (1981) či na Prehliadke mestského folku v ŠD J. Hronca v Bratislave (1981). Už v tom čase mal však chytľavé piesne, čo si na prehliadke mestského folku všimol aj bratislavský Večerník (20. 5. 81). V publikácii Folk na Slovensku je uvedené: I keď mladý Prešovčan vystupoval ako folkový pesničkár a jeho nie celkom bežná fingerpickingová gitarová technika vzbudzovala rešpekt (napríklad v inštrumentálnej verzii skladby The Entertainer Scotta Joplina), prítomný recenzent už vtedy upozornil na Nagyove oscilovanie medzi folkom a stredným prúdom: „...zaplnil sálu ľúbivými, z bežnej populárnej hudby vychádzajúcimi pesničkami, ktoré v konečnom dôsledku patria skôr k strednému prúdu ako k samotnému mestskému folku. “

Ambiciózny spevák, gitarista, skladateľ a textár sa uchytil prvým singlom, SP platňou Profesor Indigo/Zaliata do skla, ktorý nahral (ešte v roku 1982) so Skupinou Karla Witza (neskôr svoju sprievodnú kapelu pomenoval Indigo). Platňa vyšla v roku 1983.

Zrejme ešte krátko predtým sa však objavila iná nahrávka. Pieseň Nagasaki sa dostala na kompiláciu Zem patrí nám - Martin ´82 (záznam z festivalu politickej piesne). Vyšla v roku 1983. V tom istom roku sa rovnaká pieseň, v inej verzii, ocitla na platni - kompilácii Chléb se solí, ktorú vydal český Panton.

Prvá LP platňa P. Nagya Chráň svoje bláznovstvá vyšla v roku 1984 a zaznamenala obrovský úspech. Sú na nej dozvuky Nagyovho folkového obdobia (Môj malý Edy), ale aj mix popu, rocku či novej vlny. Titulná skladba i niektoré ďalšie (Poslednýkrát, Osud môj, Kristínka iba spí) sú dodnes obrovskými hitmi. Z albumu sa predal viac než polmilióna nosičov, nedávno vyšiel v reedícii v rámci edície SME - Legendárne albumy. Po vydaní druhého, takisto mimoriadne úspešného albumu Mne sa neschováš v roku 1985 získava Nagy prvenstvo v ankete Zlatý slávik (1986). Nasledujú ďalšie nahrávky, koncerty, úspechy, ale to už nie je tak celkom príbeh prešovského hudobníka, hoci k svojmu rodnému mestu sa hlási.

Po Prešove dlhé roky koluje historka o tom, prečo nemajú Prešovčania Petra Nagya radi. Vraj kvôli tomu, že raz prehlásil, že pochádza z malého mesta pri Košiciach. Nagy k tomu pre Korzár vyhlásil: „To je somarina. To si niekto vymyslel. Viete, v našej brandži je to tak, že keď niekto vymyslí nejakú kravinu - napríklad reklamný slogan Imidž je nanič - tak majú z toho všetci radosť a dobre sa to opakuje. No myslím, si, že je to blbosť. “

Podľa jeho slov boli v minulosti muzikanti z východu odstrkovaní, aj preto z Prešova odišiel. O boome prešovských interpretov v posledných rokoch (tiež pre Korzár) povedal: „Som len rád, lebo vždy to bolo trochu tak ponímané, že čo nie je v Bratislave, to nie je. Vždy som vedel, že na východe sú dobrí muzikanti, lebo som s nimi hrával. No vďaka tomu, že boli ďaleko od Bratislavy, boli trochu odstrkovaní, pokiaľ sa nepresťahovali. Je to prípad i Mariky Gombitovej, ktorá mi vyslovene povedala, že sa mám presťahovať a potom sa mi to podarí. Dnes už je to úplne inak, máme mobilné telefóny, internet, kvalitné štúdiá na východe, takže tie podmienky sú úplne iné. A východoslovenské kapely, špeciálne prešovské, to dokazujú. A ja som na ne hrdý a vždy zdôrazňujem, že sú od nás. “

Z bibliografie: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=189

Web: http://www.peternagy.sk

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK