Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Ašot M. dostal za vydieranie a marenie spravodlivosti štvorročný trest

Vynesením rozsudku sa dnes na Okresnom súde v Prešove skončilo hlavné pojednávanie s bývalým obchodníkom so zbraňami azerbajdžanského pôvodu Ašotom M. , ktorý bol obžalovaný z vydierania a marenia spravodlivosti.

"Okresný súd tomuto obžalovanému uložil nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov, má byť zaradený do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Proti tomuto rozhodnutiu podal obžalovaný, ako aj jeho obhajcovia odvolanie priamo na hlavnom pojednávaní, prokurátor si zatiaľ ponechal lehotu, " povedal pre TASR hovorca súdu Michal Drimák. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, pretože o odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Prešove.

Ašot M. je mediálne známy v súvislosti s vraždou sninského podnikateľa Františka Galandu z roku 2002, ktorú si mal údajne objednať. V čase, keď sa konalo hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci, konkrétne 19. júna 2008, sa mal vraj vyhrážať jednému z vyšetrovateľov, ktorý v ten deň vypovedal ako svedok. K skutku malo dôjsť na chodbe pred súdnou sieňou, keď eskorta odvádzala obžalovaného a prechádzal okolo svedka. Ten tvrdil, že Ašot M. pravou rukou urobil pohyb naznačujúci čiaru cez telo a povedal slová: "Ty ešte uvidíš", čo pochopil ako výhražné gesto.

Obžalovaný to však popieral. Argumentoval tým, že mal putá, čo výrazne obmedzovalo pohyb. Uviedol, že pri odchode z miestnosti oslovil svojho známeho, ktorý bol v ten deň na pojednávaní.

Za účasť na vražde Galandu prešovský OS v apríli 2007 odsúdili Ašota M. na 20-ročné väzenie. Spolu s ním odsúdili aj jeho troch údajných komplicov. Obžalovaný sa odvolal a Krajský súd v Prešove vrátil vec na opätovné prejednanie. Proces na OS sa začal 17. júna 2008 a v decembri toho istého roka senát vyniesol rovnaký verdikt. Rozsudok však stále nie je právoplatný, lebo obžalovaný sa voči nemu znovu odvolal.

V čase konania procesu v súvislosti s vraždou Galandu sa Ašotovi M. po uplynutí súdnej väzby v auguste 2008 podarilo dostať na niekoľko minút na slobodu. Pred bránou väznice ho však čakali policajti a kukláči, ktorí ho opäť zatkli a obvinili z marenia spravodlivosti.

(TAS)

Súvisiace články
25.1.2010 Na Okresnom súde pokračoval proces s Ašotom M. obvineným z vydierania
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK