Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Začínajú poskytovať rady týraným

Zatiaľ len v obmedzenom rozsahu začne od pondelka 2. júla poskytovať psychologické poradenstvo obetiam násilia v rodinách združenie Skutočná pomoc v Prešove. Dovedna 10 fyzických osôb, a to právnikov, policajtov, psychológov, pedagógov a i. ho založilo vo štvrtok 28. júna ako prvé takéto občianske združenie v krajskom meste Prešov. V prvom rade chcú jeho členovia pomáhať týraným a zneužívaným ženám a deťom.

Všetky takéto obete majú odteraz možnosť telefonovať v pracovné dni od 8. do 16. h na telefónne číslo 0905 864 885, kde im psychologička Okresnej pedagogicko-psychologickej poradne v Prešove Nadežda Mirdalová, ktorá je zároveň predsedníčkou združenia, poskytne s tímom spolupracovníkov odborné rady.

Spektrum systémovej psychologickej a právnej pomoci združenia tvorí sociálne poradenstvo, sociálnoprávna ochrana, služby sociálnej prevencie. Neskôr plánuje zriadiť bezplatnú nepretržitú telefonickú Linku skutočnej pomoci a sprevádzkovať s pomocou samosprávy a orgánov štátnej správy v okrese a v kraji Dom skutočnej pomoci - prvé neštátne zariadenie komplexných sociálnych služieb pre obete násilia v rodinách.

Ako povedala tlačová tajomníčka združenia Daniela Baranová, týchto služieb je nedostatok, v mnohých lokalitách úplne absentujú. Navyše združenie chce prelomiť bariéru nevšímavosti verejnosti, pretože tá spolu s ľahostajnosťou okolia rovnako zraňuje obete násilia ako konanie násilníka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK