PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/6155/fhe-in_medias_jazz.html

FHE: In medias jazz

In medias jazz. Táto prešovská džezová kapela pôsobila začiatkom „nultých“ rokov a zaznamenala viacero úspechov. Riadila sa heslom RVHP - rýchlo, veľa, hlučne a poriadne. V kapele sa vystriedalo niekoľko hudobníkov, ústrednými postavami boli saxofonista Mário „Gapa“ Garbera a klaviristka, autorka vlastného repertoáru i názvu kapely Jana Bezeková.
In medias jazz

Základnú zostavu In medias jazz dopĺňali speváčka Zuzana Maťašová, basgitarista Jano Smékal, bubeník Vilo Stanek (spočiatku Michal Gál).

Hneď na štarte svojej kariéry zaujali In medias jazz na festivale Jazz Prešov 2000. O rok neskôr sa na tejto akcii vystúpili znovu a neplánovane, keď sa čakalo na hlavnú hviezdu Ralpha Townera. Krátko na to vyhrali súťaž amatérskych džezových hudobníkov o cenu Juraja Szabadoša v Košiciach. Súťaže sa skupina zúčastnila napriek tomu, že klaviristka Jana Bezeková si zlomila prst na ruke. „Keď som si ho zlomila, bolo prvé, čo mi napadlo, ako budem hrať so sadrou? Hneď po príchode z nemocnice som sadla za klavír a dalo sa. Zvládla som to, lebo hudbu ľúbim, “ povedala J. Bezeková denníku Korzár.

Súťaž priniesla kapele nielen finančnú odmenu, ale i možnosť ukázať sa širšiemu publiku. In medias jazz pritom nemali o koncerty núdzu. Hrávali v kluboch, na recepciách, ale napríklad i na výchovných koncertov.

„Hráme džezové štandardy a vlastné skladby slečny Bezekovej, “ komentoval Gapa repertoár tohto zoskupenia mladých zručných inštrumentalistov, v ktorom to aj často iskrilo. „Keď má napríklad Janka 'depky', nedá sa s ňou. Ani neodzdraví, len sadne za klavír a začne si hrať, “ prezradil Mário Garbera. Bubeník Vilo Stanek k tomu len podotkol: „Hádame sa vždy, keď môžeme. Keď je vhodná chvíľa a priestor, radi sa pohádame. “

Niekedy v roku 2003 kapela zaniká, ostáva po nej údajne niekoľko nahrávok a schopní hudobníci, ktorí sa uchytili v iných projektoch.

Foto: archív autora

Z bibliografie:
Jana Bezeková: "Džez hrám preto, aby som sa uživila": http://korzar.sme.sk/c/4661538/jana-bezekova-dzez-hram-preto-aby-som-sa-uzivila.html

Džezovým zoskupeniam sa v Prešove darí:
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=333

 
10.4.2010 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 3031 krát