PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/6156/frenkyho_hudobna_encyklopedia_special-naj_skupina_90-_rokov.html

Frenkyho hudobná encyklopédia špeciál: Naj skupina 90. rokov

Označiť najlepšiu skupinu 90. rokov 20. storočia by mohlo byť jednoduché. Berúc do úvahy komerčný úspech ako základnú merateľnú hodnotu, boli by touto kapelou I. M. T. Smile. Z hľadiska komerčného úspechu by ju mali nasledovať Peha a tak Nuda. Ono je to však zložitejšie, pretože estetických kritérií na určenie tej najlepšej kapely je veľa...
Chiki liki tu-a

Svoju rolu naviac zohrávajú subjektívne pohnútky hodnotiaceho subjektu, ktoré zohľadňujú od osobných sympatíí a antipatií, cez náklonnosť k tomu ktorému hudobnému žánru či subžánru, až po hodnotenie inštrumentálnych výkonov alebo autorskej invenčnosti. Z tohto dôvodu boli oslovení ľudia zainteresovaní, či už priamo alebo nepriamo, v prešovskej hudobnej brandži, a to s otázkou, aká je ich najobľúbenejšia a najneobľúbenejšia (z hudobného hľadiska, nie osobného) prešovská hudobná skupina 90. rokov 20. storočia, ale aj to, ktorú prešovskú kapelu tej doby považujú za zásadnú.

Dotazník bol ponúkaný vytypovaným i náhodným ľuďom, ktorí boli zainteresovaní do diania v prešovskej hudobnej scény 90. rokov. Či už išlo o fanúšikov, hudobníkov, organizátorov či inak zainteresovaných osôb. Dotazník vyplnilo približne 50 respondentov spĺňajúcich vyššieuvedené kritériá, rôzneho pohlavia, veku a hudobného zamerania. Respondenti mohli uviesť aj viacero odpovedí, resp. neuviesť žiadnu. Dáta boli zozbierané počas roka 2004.

Za zásadnú kapelu 90. rokov v Prešove považuje, ako sa dalo očakávať, najviac respodentov I. M. T. Smile, je ich takmer 40 percent. Necelých 36 percent získali Chiki liki tu-a, v pomyselnom rebríčku najzásadnejších prešovských skupín obsadil tretiu priečku Wayd s 34 percentami.

Nasledujú Striga (26,5 %), Strecha (22,7 %), Gagas (20,8 %), až po nich nasleduje ďalšia komerčne úspešná formácia Peha (18,9 %), za ktorou sa nachádza Frown (13,2 %), Fade Out (11,34 %) a tri skupiny s percentuálnym ziskom 9,5 % Ali Ibn rachid, Perversity a Saprophyte.

Odlišná je situácia pri obľúbenosti skupín. Potvrdilo sa, že viacerí respondenti uviedli skupinu bratov Táslerovcov I. M. T. Smile medzi zásadné kapely, ale medzi obľúbené ju nezaradili. V pomyselnom rebríčku obľúbenosti sa formácia I. M T. Smile ocitla až na štvrtom a piatom mieste, spolu s kapelou Gagas, so ziskom 11,52 percenta. O nevšednosti a vzbudenom záujme ľudí o I. M. T. Smile svedčí jej kontroverznosť. Na stotiny presné percento respondentov túto skupinu uviedli ako svoju neobľúbenú. V tomto nelichotivom rebríčku skončili Táslerovci druhí za skupinou Nuda, ktorú medzi neobľúbené kapely zaradilo 15,36 % respondentov. Treťou najmenej obľúbenou skupinou bol Mamstrach (5,76 %), trojpercentný prah ešte prokročili Stopa, DX Sons, Silence, Exsilence a Tyran.

Čo sa týka najviac obľúbených prešovských kapiel, v tomto prípade získali najviac percent (36,5 %) Chiki liki tu-a, druhý skončil Wayd (26,9 %), tretia Strecha (23 %). Nasledovali spomínaní I. M. T. Smile s Gagasom, potom Peha (9,6 %) a Záhrada (7,7 %). Päťpercentný prah popularity prekročili ešte skupiny Fade Out, Edo Klena & Východ, Striga, Perversity, Saprophyte a Dysentery.

Na fotografiách z éry nineties sú Chiki liki-tu, Ivan Tásler z IMT Smile a Wayd (s Gapom). Foto: stenly

 
17.4.2010 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 7629 krát