Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Posudzovali plány gréckokatolíckej fakulty

Od budúceho školského roka 2001/2 sa budú odbor katolíckej teológie a odbor učiteľstva všeobecnovzdelávacích predmetov, náboženskej výchovy a etickej výchovy študovať na Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove už len osobitne. Rozhodol o tom 16. júla na zasadnutí Akademický senát (AS) fakulty.

O jeho záveroch informoval predseda senátu Marek Pribula. Prakticky toto rozčlenenie doterajšieho jediného študijného odboru znamená, že aj súčasní poslucháči budú si musieť zvoliť študijný odbor v novom školskom roku.

AS schválil študijný program nového akademického roka a jeho začiatok stanovil na 24. september 2001. Posúdil návrh koncepcie trojročného bakalárskeho štúdia, ktorého zavedenie na fakulte podlieha ešte schváleniu Akreditačnej komisie, ako aj návrh na zavedenie kreditného systému štúdia od budúceho akademického roka. Rozhodol o zmene názvov troch katedier fakulty. Katedra kresťanskej filozofie a etiky sa bude volať katedra kresťanskej filozofie, katedra pastorálnej teológie a liturgiky zmení názov na katedra praktickej teológie a katedru pedagogiky a katechetiky premenovali na katedru katolíckej edukácie.

Všetky materiály pred zasadnutím AS fakulty posúdila vedecká rada GBF PU, ktorej predsedá Veľký kancelár GBF PU, prešovský gréckokatolícky biskup Ján Hirka. Na rokovaní bol prítomný aj predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra, ktorý je na GBF PU garantom štúdia katolíckej teológie.

V minulom školskom roku na GBF PU, ktorá má 7 katedier študovalo 320 poslucháčov v dennom štúdiu, externú formu štúdia fakulta nerealizuje.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK