Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pretrhla sa hrádza

V Prešovskom kraji postihli záplavy vyše stovku miest a obcí. Suchý neostal ani jeden z okresov.

Vranovský okres, ktorý predvčerom zaznamenal len niekoľko vytopených pivníc sa začal zaplavovať povrchovými vodami v noci zo stredy na štvrtok, pričom zaplavených bolo nielen vyše päťsto pivničných priestorov, ale aj cesty a polia. V regióne Šariša bol najviac postihnutý prírodným živlom Bardejovský okres, pričom najväčšie škody boli v mestskej časti Dlhá Lúka a v obci Raslavice.

Nelichotivá situácia je aj v ďalších okresoch Prešovského kraja. Samotnému krajskému mestu pripravil najväčší balík problémov úsek pri hati na najviac osídlenom Sídlisku III. Záchranné práce nepomohli, hrádza sa v stredu o 17.15 hodine pretrhla a rieka Torysa vytvorila na pravom brehu nový meander.

Zaplavila cyklistický i peší chodník, areál letného kúpaliska, golfového ihriska, suterény a garáže. Podľa slov vedúceho kancelárie primátora mesta Prešov Jozefa Smetanu, v stredu o 17.45 zasadla Mestská povodňová komisia pod vedením primátora Juraja Kopčáka. „Náčelník mestskej polície Ján Pavlovský zároveň vydal príkaz mestským policajtom, aby zabezpečili ochranu zaplaveného územia, pretože občania vstupovali do tejto oblasti a začali sa zhromažďovať vo veľkom množstve, najmä zo zvedavosti, a v mnohých prípadoch tak znemožňovali prácu hasičov a ďalších záchranných zložiek.

Mestskí policajti pod vedením svojho náčelníka po celú noc zo stredy na štvrtok monitorovali priamo v teréne stav hladiny riek Torysa a Sekčov a situáciu v ich blízkosti,“ uviedol J. Smetana. Tretí a druhý stupeň povodňovej aktivity na rieke Toryse odvolal primátor včera o šiestej ráno, z dôvodu poklesu hladiny. Na Sekčove ponechal druhý stupeň, keďže hladina bola stále vysoká - tristo centimetrov. Podľa predbežne vyčíslených škôd voda zaplavila celkovo 7,5 hektára územia, vytopených bolo asi 190 záhradiek a vyše 50 garáží.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK