PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/6224/fhe-martin_horecny.html

FHE: Martin Horečný

Prešov je umelecké mesto a okrem hudby tu má silné zázemie aj výtvarné umenie. Tieto dve sféry sa často prekrývajú. Nezastupiteľné miesto v hudobnej encyklopédii má aj výtvarník (a tiež hudobník) Martin Horečný.

„Rockový výtvarník“ Martin Horečný (1971) patril medzi dvorných maliarov prešovskej hudobnej scény. V 80. a 90. rokoch sa podieľal na všetkých grafických prvkoch, emblémoch a vizuáloch skupiny Gagas, v ktorej hrával na bicie. Bubnoval tiež v skupine Rossveltia. Potom bol dvorným kresličom Rockovej ligy. Vymyslel známe logo „RL“ (obojstranne čitateľné), vizuál preukazov „rockového klubu“ a ďalšie veci spojené s hudobným životom v meste.

Vrcholom jeho hudobno-výtvarnej tvorby bola diplomová práca.
robil diplomovku s výtvarnými znázorneniami úryvkov textov prešovských amatérskych kapiel.
„Hral so vtedy s Gagasom, takže som mal takýmto veciam blízky vzťah. Popri tom som aj kreslil a bolo treba skončiť školu. Keď som zistil, že ostatní spolužiaci si už zháňajú témy a vedia čo budú robiť, ja som ešte nemal ani potuchy. Napadlo mi, zohnať od garážových skupín nejaké texty, ilustrovať to a z toho si spraviť diplomovku. Zároveň som sa mohol zaoberať hudbou, ktorá ma veľmi bavila a stále baví, robiť čosi, čo mi je blízke a spraviť si diplomovku. Keď som to predniesol pred pedagógmi na škole, vznikla dosť veľká averzia voči tomuto návrhu. Každý robil nonšalantné alebo honosné témy a ja som došiel s nejakými rockovými, punkovými, metalovými kapelami a chcel som im ilustrovať texty. Mal som však veľmi dobrého konzultanta diplomovej práce, pána docenta Gálla... On mi pomohol, fandil mi. Povedal len: Martin, je jedno z čoho vychádzaš. Len nech je to dobre technicky prevedené a má výtvarnú hodnotu. Tak som sa do toho pustil, vzniklo osem veľkých kresieb. Keď som mal prácu hotovú a ukázal ju na škole, tak bola prijatá, aspoň som to tak cítil, s veľkými ováciami. Zabudol som dodať, že mi v celom projekte veľmi pomohol Ľubo Hanušín, ktorý cez Rockovú ligu, celú tú gigantickú mašinériu okolo toho, pomohol pozháňať texty kapiel, “ opísal túto diplomovku pre denník Korzár.

Martin Horečný neskôr odišiel z Prešova do Sniny, kde pôsobil ako zástupca riaditeľa Základnej umeleckej školy. Často vystavoval, aktívne sa prezentoval ako maliar, získal viacero ocenení. S hudbou prišiel do styku len okrajovo (hral s Bad Expedience). Momentálne žije v Anglicku.

Foto: archív M. H.

Na snímke sa nachádza kresba M. Horečného z jeho spomínanej diplomovky - úryvok z textu skupiny Gagas.

Web: http://www.art2you.sk/

http://www.gagas.sk

 
24.4.2010 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 7425 krát