Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovský kraj trápi nezamestnanosť a rómska otázka

Strana Most – Híd považuje za najvypuklejší problém Prešovského kraja predovšetkým vysokú nezamestnanosť, ktorej treba venovať prvoradú pozornosť.

Uviedol to dnes v Prešove predseda strany Béla Bugár, ktorý spolu so straníckymi kolegami absolvuje v týchto dňoch niekoľko predvolebných mítingov v mestách na východe Slovenska.

Bugár dodal, že chcú presadzovať aj opatrenia v súvislosti s riešením problémov rómskej menšiny, ktorá má v tomto regióne veľké zastúpenie. Okrem ďalších špecifických priorít je ich cieľom zabezpečiť, aby sa na školách, ktoré navštevujú deti z rusínskej menšiny, vyučoval ich materinský jazyk.

"Každá politická strana, ktorá sa dostane do parlamentu a ešte keď sa dostane aj do vlády, musí mať prvoradú úlohu robiť ohľadne zníženia nezamestnanosti. Bohužiaľ, toto rozožiera celý náš štát, " povedal pre TASR Bugár.

Na to je podľa neho potrebné okrem iného budovať dobrú infraštruktúru, vytvárať vhodné podmienky na podporu malých a stredných podnikateľov a znižovať odvodové zaťaženie. Na zníženie daní zatiaľ vzhľadom na ekonomiku podľa neho nie je vhodná doba.

V súvislosti s riešením rómskej problematiky uviedol, že je potrebné oživiť a ďalej podporovať činnosť rómskych asistentov, vytvárať nulté ročníky pre deti zo sociálne slabšieho prostredia a zabezpečiť, aby v školách nedochádzalo k segregácii. Prioritou je riešenie dostupnosti vzdelania, možnosti zamestnávania a otázka bývania.

"Samozrejme, uvedomujeme si, že je to dlhodobý projekt, toto môžeme naštartovať, ale vyriešiť sa to za jedno volebné obdobie určite nedá, " zdôraznil Bugár.

Člen predsedníctva Mostu-Híd László Nagy konštatoval, že sú politickou stranou spolupráce s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá chce riešiť všetky významné otázky od ekonomiky až po spoločenskú nadstavbu, vrátane špecifických problémov regiónov.

"Máme kandidátov z celého Slovenska, nie iba Maďarov, ale v každej desiatke sú traja iní kandidáti ako maďarskej národnosti, či už sú to Slováci, Rusíni, Ukrajinci alebo Rómovia, " zdôraznil Nagy a dodal, že zastúpenie majú vo všetkých regiónoch a práve títo ľudia by mali pomôcť pri riešení jednotlivých špecifík. Vo volebnom programe podľa neho silne dominuje akcent spolupráce a zmierňovanie napätia, čo je na prospech úspešného napredovania pri riešení problémov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK