Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Študenti PU realizujú v rámci grantového projektu predvolebný prieskum

Prešovská univerzita (PU) dnes zverejnila výsledky druhého predvolebného prieskumu, ktorý realizovala v rámci grantového vedeckého projektu "Predikcia správania voličov vo voľbách v závislosti od identifikácie s cieľmi politických strán a ich lídrami".

V rámci prieskumu oslovili od 4. do 10. mája 1448 respondentov vo všetkých krajských mestách a v okresných mestách Bardejov, Trebišov, Malacky, Nové mesto nad Váhom, Veľký Krtíš a Považská Bystrica.

Oslovení však neodpovedali na klasickú otázku: Akú stranu by ste volili? Pri zisťovaní náklonnosti k jednotlivým politickým stranám použili neštandardnú metodiku založenú na osobnostných preferenciách.

"Zamerali sme sa na otázku: Ktorých lídrov si viete predstaviť v parlamente? K dispozícii dostali trojicu lídrov jednotlivých strán, potom číslo strany až potom názov strany, " vysvetlila koordinátorka prieskumu Zuzana Birknerová.

Na čele prieskumu sa umiestnila strana Smer-SD so 41 percentami, za ňou nasleduje KDH s 11,3 %, SDKÚ-DS s 9,5 %. Na ďalších miestach sa umiestnili SNS s 6,8 %, SMK 6,3 % a Most-Híd 5,0 %. Pod hranicou zvoliteľnosti zostali v poradí SAS, ÚNIA a HZDS-ĽS.

Oproti výsledkom prvého kola, ktoré sa uskutočnilo pred mesiacom, si Smer-SD polepšil o 1,6 %, KDH predstihlo SDKÚ-DS a Most-Híd dosiahol potrebné percento na vstup do parlamentu.

Martin Klempay, ktorý zastrešuje politologickú stránku projektu, uviedol, že nadchádzajúce voľby sú pre študentov viacerých fakúlt PU príležitosťou na to, aby si mohli hypotézy zadefinované v ich prácach overiť v praxi a zverejnenie výsledkov je súčasťou projektu. Doplnil, že pri zisťovaní preferencií zohľadnili sociologické kritériá týkajúce sa vekovej štruktúry, pohlavia a počet obyvateľov miest.

Skutočnosť, že tento prieskum sa uskutočnil len vo vybraných mestách, Klempay odôvodnil tým, že v rámci projektu skúmajú aj účasť na voľbách, ktorá je v mestách percentuálne nižšia ako v obciach.

"Samozrejme, svoje zohrávala aj dostupnosť. Zvažovali sme niekoľko alternatív a nakoniec sme vybrali tie, ktoré boli domovskými mestami našich študentov a doktorandov, " vysvetlil Klempay.

Birknerová dodala, že v rámci vedeckého projektu budú robiť ešte jeden prieskum, tesne pred voľbami. Zistenia budú následne analyzovať a porovnávať aj s inými prieskumami a konečnými výsledkami volieb.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK