PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/634/chystaju_2-_rocnik_sutaze_v_ryzovani_zlata.html

Chystajú 2. ročník súťaže v ryžovaní zlata

V poradí druhý ročník súťaže v ryžovaní zlata v obci Zlatá Baňa na úbočí Slánskych vrchov pri Prešove organizuje v sobotu 4. augusta tamojšia samospráva a Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Jeho zmyslom je oživiť a pripomenúť tradíciu ryžovania zlata v týchto končinách. Už premiéra podujatia minulý rok potvrdila opodstatnenosť názvu obce, pretože medzi súťažiacimi boli úspešní hľadači drobných zlatiniek.

Súťaž sa koná v novovybudovanom zlatokopeckom areáli, ktorý si môžu záujemcovia vyskúšať deň pred súťažou. Registrácia v šiestich súťažných kategóriách (napr. juniori, ženy a muži amatéri, ženy a muži profesionáli a trojčlenné družstvá) je možná aj tesne pred sobotňajším ranným začiatkom.

V programe podujatia sú navyše prezentácie Metalogenéza Slanských vrchov a Najznámejšie ryžoviská zlata na Slovensku. Odborným garantom súťaže je Pavel Hvožďara z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského z Bratislavy.

Na prvom ročníku súťaže sa zišlo okolo 50 zlatokopov z celého Slovenska, najstarším účastníkom bol 75-ročný muž a najmladším 5-ročný chlapec.

Podľa starostu obce Zlatá Baňa Dušana Demčáka bola rudná mineralizácia v okolí dediny oddávna predmetom kutania a sporadickej ťažby. Najznámejšia je táto lokalita vďaka ojedinelej akumulácii drahého opálu na Dubníku pri Červenici, čo je susedná obec Zlatej Bane. Do konca 19. storočia to bolo jediné známe a ťažené ložisko na svete.

 
3.8.2001 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 2655 krát