Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Mestský parlament bude rokovať o počte obvodov pre komunálne voľby

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove sa majú v najbližších týždňoch zaoberať Návrhom na určenie volebných obvodov a počtu poslancov pre komunálne voľby, ktoré sa uskutočnia v tomto roku.

V súčasnosti má Prešov šesť volebných obvodov a 31-členný mestský parlament.
Návrh, ktorý predložil organizačný odbor radnice, obsahuje štyri varianty. V prvom počíta s vytvorením deviatich volebných obvodov, pričom by došlo k rozdeleniu Sídliska III a sídliska Sekčov a vytvoreniu samostatného obvodu Nižná Šebastová.
Ostatné tri predložené varianty v rôznych kombináciách hovoria o vzniku ôsmich volebných obvodov. V každom z nich sa uvažuje o vzniku samotného obvodu N. Šebastová prípadne o jeho zlúčení so Solivarom a Šalgovíkom. Materiálom sa minulý týždeň zaoberala mestská rada (MR) a odporučila ho prekovať v zastupiteľstve.

Primátor Prešova Pavel Hagyari povedal, že prípravou tohto návrhu reagovali na podnety občanov, pretože niektoré obvody považujú za príliš veľké.

"V zásade rozhodnú poslanecké kluby. Podľa predbežných rokovaní to vyzerá, že poslanci sú naklonení rozdeliť Sekčov na dve časti a aby vznikol nový obvod Nižná Šebastová, " povedal Hagyari. Zároveň uviedol, že dostal niekoľko podnetov aj na zníženie počtu poslancov na 19, čo je minimálna hranica. Podľa neho by sa takto ušetrilo za štyri roky asi 700.000 eur.

"Pokiaľ nedôjde k dohode, ktorá by bola vopred, tak takýto návrh do zastupiteľstva nepôjde, " konštatoval primátor.

Poslanec MsZ a člen rady Ivan Benko (nezávislý) na brífingu po rokovaní MR pre médiá uviedol, že on osobne je za zachovanie šiestich volebných obvodov a s prípadným znížením počtu členov zastupiteľstva by nesúhlasil. Podľa neho už súčasný stav 31 poslancov nie je optimálny.

Zmenu počtu obvodov nepodporuje ani člen zastupiteľstva Anton Neupauer (KDH). Zdôraznil, že ak by mal napríklad vzniknúť samostatný obvod v Nižnej Šebastovej, táto nemá dostatočný počet obyvateľov.

"Čo sa týka počtu poslancov, som za zachovanie súčasného stavu, lebo už teraz ten kontakt s obyvateľmi nie je taký, aký by mal byť, " dodal Neupauer.

Predsedníčka väčšinového poslaneckého klubu v mestskom parlamente Svetlana Pavlovičová (Smer-SD) pre TASR uviedla, že ich návrh je, aby sa rozdelil Sekčov a ďalším odčlenením od súčasného volebného obvodu vytvoril aj samostatný jednomandátový obvod Nižná Šebastová. Zníženie počtu poslancov by podľa nej nebolo v prospech efektívneho riešenia problémov

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK