Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Fakultná nemocnica vybudovala chirurgický urgentný príjem

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove dnes slávnostne odovzdali do užívania nové priestory chirurgického urgentného príjmu, ktoré vznikli po rekonštrukcii časti prízemia v chirurgickom monobloku.

Na ich slávnostnom otvorení sa zúčastnil predseda Národnej rady SR Pavol Paška, premiér Robert Fico a minister zdravotníctva Richard Raši.

Predseda vlády vo svojom príhovore pozitívne hodnotil kroky vedenia k zlepšeniu starostlivosti o pacienta a rovnako upozornil na potrebu vyčleniť ďalšie finančné prostriedky, ktoré získalo Slovensko z eurofondov práve do zdravotníckych zariadení.

Riaditeľka FNsP Monika Pažinková konštatovala, že pracoviská úrazovej chirurgie a chirurgie mali doposiaľ oddelený príjem pacientov. Celá rekonštrukcia priestorov bola zameraná na centralizáciu ambulancií pre spomínané odbory na jednom mieste.

Podľa nej to prinesie zlepšenie logistiky pacienta, zjednodušenie prístupu k pracoviskám v prípade vykonania urýchleného výkonu na RTG pracovisku alebo tiež v novozrekonštruovanej gastroenterologickej ambulancii.

"Celé to stálo okolo 319.000 eur, dve tretiny boli financované z našich prostriedkov z odpredaja majetku a jedna tretina z kapitálových výdavkov, " konštatovala Pažinková. Dodala, že v podobných aktivitách smerujúcich ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti chcú pokračovať aj v nasledujúcom období, pričom plánujú využiť financovanie z Regionálneho operačného programu -zdravotníctvo.

V susedstve monobloku plánujú postaviť novú budovu, v ktorej by sústredili ambulancie internistických nechirurgických odborov a obe budovy majú byť prepojené. Príjem pacientov by sa mal takto centralizovať, pretože v súčasnosti sa lekár už v sanitke musí rozhodnúť, do ktorého pavilónu pacienta odvezú.

Podľa ministra Rašiho žiadosti v rámci operačného programu už boli podané a teraz sa vyhodnocujú.

"Uchádzači budú o výsledku oboznámení v priebehu troch až štyroch týždňov a tí, ktorí budú úspešní, môžu začať stavať a rekonštruovať, " povedal Raši. Znamená to, že v prípade schválenia projektu, by sa nová budova v areáli prešovskej nemocnice začala stavať už v tomto roku a mohla by byť dokončená do konca roka 2012.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK