Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Upravovať hroby prídu vojaci bundeswehru

S ústredným motívom Zmierenie nad hrobmi sa vôbec poprvýkrát uskutoční v dňoch 9. až 21. septembra t. r. na Slovensku brigáda profesionálnych vojakov nemeckého bundeswehru. V súlade s dohodou medzi vládami SR a NSR o vojnových hroboch z 12. augusta 2000 ju z poverenia Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojenské hroby organizuje Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku so sídlom v Prešove.

Jej zástupca Michal Bochin uviedol, že 17 príslušníci prieskumnej 51. leteckej eskadry Immelmann z mesta Kropp v spolkovej republike Šlezvicko-Holštýnsko budú opravovať cintorín z 1. svetovej vojny v obci Nižná Polianka v okrese Bardejov. Ich pobyt pripravila prešovská spoločnosť v súčinnosti s Generálnym štábom Armády SR. Príslušníci bundeswehru budú podľa hospodárskej dohody ubytovaní a stravovaní v kasárniach v Bardejove. Súčasťou brigády mužov vo veku od 26 do 52 rokov bude aj spoločensko-poznávací program, v rámci ktorého sa lepšie oboznámia so životom slovenských vojakov i s pamätihodnosťami severovýchodného Slovenska.

Podľa informácií M. Bochina takto zamerané zahraničné brigády príslušníkov Bundeswehru sú už tradíciou. Tohto roku napr. 5 takých skupín absolvuje brigády v Belgicku, 33 vo Francúzku, po 1 v Grécku, Estónsku a v Litve a po 4 v Taliansku i v Poľsku.

Prešovská spoločnosť spolupracuje s Nemeckým ľudovým zväzom starostlivosti o vojenské hroby od roku 1991. Za ten čas sa najprv sústredila na vybudovanie cintorínov nemeckých vojakov padlých v rokoch 2. svetovej vojny. Posledný zasvätený bol 17. júna 2000 v Bratislave-Ružinove. Dovedna na šiestich takýchto cintorínoch (v Prešove, Zborove, Humennom, Hunkovciach a vo Važci) sú po procese hľadania, exhumácie a prepochovania uložené telesné pozostatky vyše 12 300 vojakov. Okrem toho organizuje od roku 1993 výmenné tábory mladých ľudí zo Slovenska v NSR a opačne, obsahom ktorých je oprava a údržba vojenských cintorínov z 1. svetovej vojny.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK