PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/6421/fhe-musica_historica.html

FHE: Musica historica

V metropole Šariša má svoje pevné miesto aj klasická hudba. Jej tradícia siaha hlboko do minulosti, až do 18. storočia, kedy do Prešova chodili kantori zo západných krajín.
Musica historica

V novšej histórii boli významnými osobnosťami najmä Mikuláš Moyzes a Ján Pöschl, podľa ktorých sú dnes pomenované obe základné umelecké školy. No aj plejáda ďalších ľudí, spätých najmä s vysokoškolskou pôdou. V súčasnosti patrí k najznámejším súborom Musica historica.

Mgr. art. Karol Medňanský, PhD. z Prešovského hudobného spolku Súzvuk, ktorý pôsobí na PU a vedie súbor starej hudby Musica historica, tvrdí: „Prešov ako kultúrne mesto má v oblasti vážnu hudby obrovskú tradíciu, bohužiaľ, v poslednom období, akoby sa na tie tradície zabúdalo a je to limitované aj finančnými zdrojmi.“ Na druhej strane však pripúšťa, že situácia sa v tomto smere pomaly začína zlepšovať.

Súbor Musica historica, ako sa uvádza na jeho webstránke, vznikol v roku 1994. Tvoria ho pedagógovia Katedry hudobnej výchovy Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity a sólisti spevohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove. So súborom hosťujú umelci z domova a zo zahraničia, ktorí sa zaujímajú o problematiku uvádzania starej hudby: Gerd Jaburek - Rakúsko, Hans Christian - sólista Štátnej opery vo Viedni, Ida Kirilová - sólistka Opery SND v Bratislave, ako aj mladí slovenskí umelci venujúci sa starej hudbe. Ťažisko repertoáru tvoria skladby z obdobia hudobného baroka, ako aj renesancie a raného klasicizmu, komponované princípom bassa continua. Pri uvádzaní jednotlivých diel vychádza súbor z poznatkov autentickej historickej predvádzacej praxe. Súbor vystupuje aj v historických kostýmoch. Venuje sa aj interpretácii súčasnej hudby, komponovanej pre tento súbor. Koncertné aktivity zaviedli súbor viackrát do Poľska, Maďarska, Nemecka a Českej republiky.

Foto: archív autora
Web: http://www.slovanet.sk/mednansk
Z bibliografie: http://korzar.sme.sk/c/4499666/klasicka-hudba-v-presove-stagnuje.html

 
29.5.2010 | Autor: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 3096 krát