PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/657/na_punkovom_vybere_zastupena_aj_strecha.html

Na punkovom výbere zastúpená aj Strecha

Na nedávnej výberovke Punk Rock Made In Slovakia Vol. II, ktorú vydal Universal Music, sa objavila aj kedysi známa prešovská punková kapela Strecha a jej skladba Všetko je zelené. Táto skladba vznikla ešte v roku 1992 a Strecha ju natočila v januári 1994 na rovnomenné demo.

V rovnakej verzii sa objavila po takmer desiatich rokoch aj na spomínanom výberovom CD Universalu, pričom ide o vôbec prvý oficiálny nosič Strechy. Okrem tejto kapely sa na kompilácii nachádzajú aj formácie ako Zóna A, Ex Tip, Paradox, Tlak, Dimenzia X, Eva Braun, Tri groše, So Sad Butterfly, Márna snaha, P.B.O., Container, Sitňan, či Šibenica.

V booklete cédečka Punk Rock Made In Slovakia Vol. II je uvedené, že Strecha hlási svoj návrat na hudobnú scénu. Je to však asi zložitejšie...

V roku 1999 sa tejto formácii podaril úspešný comebackový koncert v rámci prešovskej Rockovej ligy. Odvtedy však vystúpila už len raz. Gitarista a spevák skupiny Marián Kolozsy, ktorý v súčasnosti nahráva v štúdiu niekoľko skladieb s kapelou Gagas, prezradil len toľko, že návrat Strechy je „otvorenou záležitosťou“.

Súčasnú Strechu totiž tvorí len on sám, keďže druhý líder a zakladajúci člen, bubeník Pavel Kernaševič je momentálne v Austrálii a bývalí spoluhráči sa vydali svojou cestou.

Prostredníctvom e-mailu sme preto oslovili priamo Pavla Kernaševiča. Prvá otázka nemohla smerovať na nič iné, než na ešte stále čerstvé cédečko Punk Rock Made In Slovakia Vol. II. „Áno, viem o tom, že tá kompilačka vyšla. Dostalo sa to cez starých fanúšikov až ku mne do Austrálie. Je to super, potešilo ma to a verím, že na slovenskej scéne Strecha bude mať ešte čo povedať,“ optimisticky nám napísal Pavel.

Aj keď je, ako sme spomenuli, na CD avizovaný návrat Strechy, bubeník a zakladajúci člen je v zahraničí. Ako to s ním teda bude pri prípadnom comebacku kapely?

„V dohľadnom čase, kým nebudeme viac slávny a bohatý ako prešovský interpret Ivan Tásler a jeho I. M. T. Smile sa na Slovensko nechystám vrátiť,“ znela odpoveď.

Takže čo s tým? S návratom bubeníka na Slovensko to teda vyzerá byť biedne a ani Marián Kolozsy zatiaľ veľkú aktivitu nevyvíja. Pavla Kernaševiča, bez ktorého by nemohla byť Strecha Strechou, sme sa preto ešte opýtali, či kapela musí počkať na jeho návrat, alebo má jeho súhlas na to, aby si našla náhradníka na bubeníckom poste. „Samozrejme uvítam, keď kapela nájde nejakého vhodného náhradníka a urobí nejaké prachy, zároveň si ale chcem vyhradiť a držať svoje doživotné miesto v tejto nepochybne vynikajúcej kapele.“

Strecha začala hrať v roku 1991, keď boli jej členovia ešte na základnej škole, a skončila v roku 1996. Svojským imidžom sa kapela rýchlo dostala do povedomia ľudí, našla si svojich fanúšikov, ale i odporcov. Počas svojej existencie natočila jednu demokazetu, ktorej sa predalo vyše šesťsto kusov, prevažne v Českej republike a na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Jej skladby sa tiež objavili na viacerých demokompiláciách vo svete. Strecha absolvovala mnoho koncertov po Slovensku, úspešne vystúpila i na Morave.

 
21.8.2001 | Autor: Michal Frank | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 4854 krát