Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prevencia je základ

Mestská polícia mesta Prešov ako poriadkový a zabezpečovací útvar plní okrem iného aj úlohy na úseku prevencie v rozsahu pôsobnosti ustanovenej zákonom o obecnej polícii.“ To je prvá oficiálna veta s ktorou sa občan stretne na webovej stránke mesta.

Čo to znamená v praxi aj pre rok 2010?

Náčelník prešovskej mestskej polície Ján Andrejko je zároveň prezidentom Únie náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska. Svoj 73-členný kolektív vedie k čo možno najvyššej efektivite a miere bezpečnosti občanov všetkých vekových skupín. Spolu s primátorom mesta Pavlom Hagyarim sa už pustili aj do riešenia nadregionálnych otázok, naposledy úspešne zabojovali proti spoplatneniu známej stopäťdesiatdeviatky. Pred vyše rokom sa na mestskej polícii zrealizovala myšlienka samostatných preventistov, ktorí vedú prevenciu na rôznych úrovniach. Začnime od tých najbezbrannejších...

Primátor Pavel Hagyari: „Hneď dvaja preventisti pri takomto počte policajtov na tak veľké mesto je rozhodne nadštandard“.

„Aj keď sa spätná väzba získava pomerne náročne, lebo je to dlhodobý proces, ktorého výsledkom by malo byť zníženie kriminality v dlhodobom časovom horizonte, vždy nás potešia pozitívne e-maily, alebo poďakovanie od učiteliek, ktoré sú nadšené, že také niečo ešte nevideli.“ Povedal na margo prevencie u maloletých a mladistvých Marek Procházka, jeden z preventistov. Prevencia v MŠ prebieha formou hravých besied a kreslení. „Budujú sa nimi návyky, že existuje zložka, na ktorú sa môžu kedykoľvek obrátiť, preberajú sa základné atribúty bezpečnosti ako: neotvárať cudzím ľuďom, neodchádzať s cudzími ľuďmi... .a zároveň je to nezriedka prvý živý kontakt dieťaťa s policajtom“, doplnil náčelník Ján Andrejko. V tomto prípade nastupujú aj hravé propagačné materiály, policajné píšťalky, obrázky, etc...

Na 1. stupni ZŠ je už ústredným motívom doprava. Na Jazdeckej ulici bolo zriadené dopravné ihrisko, formou dotácie boli zakúpené kolobežky a bicykle, a tak sa malí školáci oboznamujú so základnými pravidlami cestnej premávky.

Na 2. Stupni ZŠ už tematicky nastupuje trestnoprávna zodpovednosť. Besedy sa nesú v duchu dovŕšenia 15. rokov a tomu zodpovedajúcim povinnostiam, taktiež alkoholu či fajčeniu. Každú besedu sprevádza tematická prezentácia.

Na základe požiadaviek a osnov majú preventisti mestskej polície nezriedka pozvania aj na stredné školy, hoci nie sú v priamej pôsobnosti mesta. V spolupráci s odborom sociálnych činností sa už čiastočne venujú drogovej problematike aj v rámci tzv. „Okrúhlych stolov“, kde sú zúčastnení koordinátori škôl pre drogovú problematiku.

Prevencia ale nespočíva len v deťoch. Veľmi citlivou skupinou sú aj seniori. Osobnou návštevou denných centier a zariadení pre seniorov ako aj individuálnych skupín seniorov vysvetľujú mestskí policajti nielen zásady bezpečného správania pri cestovaní, ochrany pred drobnými krádežami, osvetu o prevencii pred podomovými predajcami, všímania si elementárnych podozrivých znakov u rôznych druhov podvodníkov...

V tomto roku okrem pokračovania týchto prevenčných opatrení posilnila mestská polícia aj kamerový systém, ktorý je napojený na centrálu a tá je zároveň chránenou dielňou. K šiestim čiastočne telesne postihnutým pracovníkom pribudli ďalší ôsmi a kamerový systém sa rozšíril aj pozdĺž hlavného dopravného ťahu cez sídlisko Šváby.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK