Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Víťazom Memoriálu V. Harineka sa stali dobrovoľní zdravotníci z Bratislavy

Dobrovoľní zdravotníci si dnes v Prešove zmerali sily v poskytovaní prvej pomoci. V 18. ročníku Memoriálu MUDr.

Vladimíra Harineka súťažilo 22 družstiev územných spolkov Slovenského Červeného kríža (SČK) z celej republiky.

V centre mesta i priľahlých uliciach absolvovali sedem súťažných stanovíšť, kde museli zvládnuť pomoc ľuďom v rôznych simulovaných kritických situáciách. Rozhodcovia hodnotili správnosť ich postupov napríklad pri dopravnej nehode osobných áut, kde utrpelo zranenia viac osôb, poskytnutie prvej pomoci pri náhlych príhodách, osobám zraneným pri bitke alebo pri záchrane dieťaťa, ktoré sa topilo.

Celkovým víťazom sa stalo družstvo Územného spolku SČK Bratislava - mesto, ktoré bude Slovensko reprezentovať na Európskej prehliadke prvej pomoci FACE 2011. Druhú priečku obsadili dobrovoľní záchranári z ÚzS Košice - mesto a tretie miesto patrí tímu z Banskej Bystrice.

Viceprezident SČK Albert Hačko dnes pre TASR povedal, že jednou z činností SČK je aj výučba laikov v poskytovaní prvej pomoci, ktorej vyvrcholením a previerkou je práve toto tradičné podujatie.

"Pre nás je potešujúce, že aj tento rok sa zúčastnilo viac družstiev ako vlani, aj tie výsledky sa zdajú byť podstatne lepšie. Pre nás nie je podstatné, ako sa kto umiestnil, podstatné je, že vedia poskytnúť prvú pomoc a túto myšlienku šíria aj medzi ostatných ľudí, " uviedol Hačko. Dodal, že SČK sa snaží organizovať toto podujatie na verejne dostupných miestach, kde sa pohybuje množstvo ľudí, aby upozornil na to, aké dôležité je vedieť poskytnúť prvú pomoc.

"Mali sme trošku problémy zo začiatku, lebo sme čakali niečo iné, nakoniec sme zistili, že je tam havária, bolo tam niekoľko zranení, ktoré sme museli zhodnotiť a okamžite sme museli zasahovať, " povedal po absolvovaní stanovišťa s dopravnou nehodou kapitán družstva Územného spolku SČK v Senici Peter Husár. Dodal, že tejto činnosti sa venuje už asi 20 rokov, viacerí členovia ich tímu majú značné skúsenosti z reálnych zásahov, napriek tomu sa však na súťaž pripravovali asi pol roka.

Súťažiacich pri simulovanej nehode, kde boli prostredníctvom figurantov realisticky znázornené zranenia, sledovali okrem rozhodcov so záujmom aj okoloidúci Prešovčania. Organizátori memoriálu pripravili okrem súťažných aj ďalších 15 oddychových stanovíšť, kde sa mohli družstvá i verejnosť oboznámiť s prezentáciou činnosti SČK, hasičov, policajtov i profesionálnych záchranárov.

Celoslovenská súťaž dobrovoľných zdravotníkov v poskytovaní prvej pomoci má vo svojom názve meno lekára Vladimíra Harineka, ktorý v roku 1993 tragicky zahynul v troskách lietadla leteckej záchrannej služby. Okrem toho, že sa počas života venoval záchrane pacientov, presadzoval aj poskytovanie účinnej laickej prvej pomoci pri nešťastiach, úrazoch a náhlych vážnych ochoreniach. V spolupráci s SČK pomáhal rozširovať rady dobrovoľníkov schopných poskytnúť prvú pomoc.

Súvisiace články
26.6.2010 Celoslovenská súťaž v poskytovaní prvej pomoci 21.6.2010 V centre Prešova budú cez víkend súťažiť dobrovoľní zdravotníci
Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK