Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Chystajú 7. letecký deň na letisku v Ražňanoch

S ambíciou, aby bolo nebo vždy plné niečoho na pozeranie pre divákov organizujú na nedeľu 26. augusta členovia Aeroklubu Sabinov 7. letecký deň na letisku v Ražňanoch. Hlavnými atrakciami 3-hodinového programu by mali byť vystúpenia skupín Biele albatrosy, Očovskí bačovia a špičkového leteckého akrobata Dušana Šamka z Košíc. Podľa slov predsedu predstavenstva aeroklubu, ktorý funguje ako občianske združenie, Kamila Šebiána 16. augusta na tlačovej besede v Prešove, chcú prilákať ako každoročne do 7 tisíc návštevníkov. Záštitu nad podujatím prevzali ministri dopravy a obrany SR.

Biele albatrosy vystúpia s asi 20-minútovým číslom na tomto podujatí ako na jedinom tohoročnom nearmádnom podujatí. Skupina bezmotorových a vrtuľových motorových lietadiel z letiska Sliač Očovskí bačovia ohlásila účasť v Ražňanoch vôbec po prvýkrát.
Už od piatku 24. augusta sa na letisku v Ražňanoch, ktoré v súčasnej podobe funguje od roku 1953, uskutoční v poradí 7. Zlet ultraľahkých lietadiel a športových lietajúcich zariadení. Organizátori očakávajú účasť letcov s asi 20 strojmi.
Aeroklub Sabinov pracuje na čisto amatérskej báze, združuje 17 aktívnych lietajúcich členov a viacero čestných členov. Podľa Slavomíra Kožára, člena rady aeroklubu, je letecký park "dosť bohatý na dnešnú dobu". V letuschopnom stave majú 6 bezmotorových lietadiel (z toho tri L-13 na výcvik) a 3 motorové lietadlá. Jedna letová hodina stojí v aeroklube 4000 Sk, možnosť vyhliadkových letov poskytnú aj počas troch dní od 24. do 26. augusta. Podľa K. Šebiána bude najlepšie, ak verejnosť túto možnosť využije najmä v sobotu 25. augusta.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK