PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/6631/presovsky_dobry_festival_dostal_vybornu.html

Prešovský Dobrý festival dostal výbornú

Dobrý festival dopadol na výbornú, zhodnotili štvrtý ročník tohto multižánrového podujatia návštevníci, ktorí dnes nad ránom spokojní odchádzali z areálu prírodného kúpaliska Delňa v Prešove.

Výbornú atmosféru Dobrého festivalu nepokazil ani nedeľný dážď, ktorý pre istotu prišiel dvakrát.

Prešovský rodák Peter Nagy, československý Zlatý slávik z roku 1985, s kapelou Indigo rozbiehal v sobotu (3. 7.) program prvého dňa na hlavnom pódiu, pomenovanom Dobrá hudba, po ňom to bola domáca kapela IMT Smile. V početnom mnohotisícovom publiku sa nenašiel snáď nikto, kto by nepoznal pesničky oboch interpretov, vrátane prídavku Nepoznám Táslerovej kapely. "Tento festival organizuje môj starší brat Miro a ja s ním prežívam každú jednu chvíľu na tomto podujatí. Je okolo toho veľmi veľa práce a Miro bol posledné tri mesiace veľmi vyťažený, o to intenzívnejšie to prežívam ja. Vždy sme boli prešovská skupina a v posledných rokoch túto väzbu cítim ešte silnejšie. V hľadisku bolo veľa mne známych tvárí. Pri pesničke Mám krásny sen, ktorú so mnou spievali všetci, som si uvedomil, že v tomto areáli som ako chlapec prežil veľa času. To najhlavnejšie, ľudia majú radi slovenskú muziku, radi na ňu chodia a ja si to veľmi vážim, ” povedal pre TASR po vystúpení líder kapely IMT Smile Ivan Tásler.

Headlinerom prvého večera festivalu bol bluesrockový gitarista Gary Moore (1952). Rodák z írskeho Belfastu dostal do varu mladších aj dospelejších divákov, ponúkol osvedčené skladby ako Military Man, ale aj novšie piesne, medzi nimi Where Are You Now. Samozrejme, nemohol chýbať megahit Still Got The Blues. Hneď ráno legendárny gitarista cestoval za ďalšími koncertmi, jeho najbližšou zastávkou je švajčiarske Montreux, kde vystúpi na džezovom festivale, po ňom to bude Norway Rock Festival v nórskom Kvinesdal.

Ivan Tásler sa na hlavnom pódiu objavil aj v druhý deň festivalu, keď si ako hosť so skupinou Hrdza zaspieval v duete s Veronikou Šoltysovou pesničku Chodila dievčina, ktorú má Hrdza na svojom najnovšom album Hajnajnanyja. "Hrá sa fantasticky, ľudia si spievajú naše pesničky, dali sme si taký záväzok, že budeme na koncertoch divákov učiť spievať. A nielen slovensky, ale aj šarišsky, napríklad pesničku Nebudzem dobry, nebudzem hráme aj v Poľsku, Česku a učíme ju aj cudzincov, " uviedol líder kapely Hrdza Slavo Gibarti. Speváčka skupiny Veronika Šoltysová hneď po vystúpení odišla do Levoče, kde účinkovala ešte v ten večer na benefičnom koncerte Večer ľudí dobrej vôle. Už dnes koncertuje Hrdza v moravskom Slavičíne.

Veľký úspech mala skupina DESmod a ich piesne To nie je možné, Vyrobená pre mňa, ale aj nový song Vitajte na konci sveta, vrátane povinného prídavku Lavíny. Zlatí slávici z Nitry boli na tomto festivale už tretíkrát. "Východ je vždy úžasný, ľudia sa bavia, veľmi radi sem chodíme. Dnes tu bola napriek dažďu úžasná atmosféra, ľudia boli fantastickí, máme výborné pocity, " dodal gitarista skupiny Rišo Synčák.

Dobrých pár minút pred výstupom na pódium už fanúšikovia vyvolávali skupinu Iné kafe. Zostava okolo lídra Vratka Rohoňa ukončila vo februári 2006 svoju činnosť, na vytrvalé žiadosti fanúšikov však kapela ponúkla tri koncerty v Prahe, Novom Meste nad Váhom na festivale Topfest a práve v Prešove na Dobrom festivale. Zároveň týmito koncertmi oslávili 15 rokov od založenia. V piatok (2. 7.) pokrstili dvojkompiláciu Best Of – Najlepších 15 rockov. "Tešili sme sa na tieto koncerty, ľudia sú veľmi fajn, dobre sa na pódiu hrá, keď spievajú s nami, ďalšie koncerty budú o rok, " uviedol líder Vratko Rohoň, ktorý si už v utorok oblečie uniformu druhého pilota dopravného lietadla.

Viac ako tri desiatky interpretov a skupín sa počas dvoch dní vystriedali na troch festivalových pódiách, medzi nimi Para, Helenine oči, Free Voices, Popcorn Drama, Peter Bič Projekt, Vladimír Merta, Smola a hrušky či ukrajinská formácia Haydamaky, ktorá si získala publikum aj veľmi originálnymi verziami piesní Smells Like Teen Spirit od Nirvany, Get Up Stand Up od Boba Marleyho a I Can't Get No – Satisfaction od Rolling Stones.

"Prvýkrát som zažil na festivale, že sa pod tlakom divákov musela zosilniť bariéra pred pódiom, celé to dopadlo veľmi dobre, veľa vecí sme zlepšili, povýšili sme sa na vyšší regionálny festival, " povedal pre TASR jeho organizátor Miro Tásler.

 
5.7.2010 | Autor: TASR, PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 4759 krát