Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Leicheband

Leicheband založil bývalý spevák Strigy Milan „Leiche“ Vašut. Jeho sprievodnú skupinu tvorili rôzni muzikanti z viacerých prešovských kapiel.

Medzi nimi Petruška, Kafi, Čigo, Drahoš, Koška, Kertvel, Kolozsy, Rišo Majer a ďalší. Repertoár Leichebandu tvorili hlavne piesne kapely Motörhead a Leicheho kapela bola obľúbenou formáciou na motorkárskych zrazoch. “Nedá sa povedať, že by sme hrávali pravidelne. Berieme len koncerty v Prešove, mimo Prešov veľmi nie. Je to záležitosť toho, že ak nemáme nejakého človeka, ktorý by stál za kapelou, manažéra, je to ťažšie. Teda, o ktorých koncertoch sa dozvieme, že je záujem, aby sme tam zahrali, tak s radosťou ideme. Nejde o nič, len o tú hudbu, hudba je koníček. Nikde sa nechcem tlačiť, na nejaké festivaly a podobne, ” vravel svojho času Leiche.

Leicheband zaujal napríklad na festivale Electro vs. Rock v rocku 1998: “Najväčšou bombou koncertu bolo vystúpenie zoskupenia Leicheband. Ako už názov tohto bandu napovedá, hlavnou osobnosťou na pódiu bol legendárny spevák legendárnej Strigy (tá dnes hrá pod názvom Frown) zvaný Leiche. Leicheho sprievodnú skupinu tvorili muzikanti z kapiel WAYD a Frown. Leiche sa na pódium dostavil na motorke a predviedol šou, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani Lemmy, Ozzy Osbourne a Alice Cooper dokopy v čase svojej najväčšej slávy. Búrlivú metalovú atmosféru osemdesiatych rokov privolal exhibicionista Leiche na dosky prešovského amfiteátra. Po tomto skvelom vystúpení mala ťažkú pôdu aj Vanessa Gun.” (Prešovské noviny).

Po úspešných 90. rokoch hrával Leicheband aj ďalej, postupne toto príležitostné zoskupenie de facto zaniklo. Leiche hosťoval s inými muzikantami (napr. V Šarišskej nátierke), v súčasnosti pripravuje obnovenie prapôvodnej Strigy.

Foto: stenly

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK