Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

3. ročník Medzinárodného šachového turnaja PREŠOV OPEN 2010 otvoril Neptún

Neptúnova fontána v centre Prešova zrejme takúto akciu ešte nezažila.

Jej dopoludňajší sobotnajší kľud v strede leta, občas prerušovaný fotením nedočkavých mladomanželov, či okoloidúcich turistov narušuje akási partia.

Obkľúči ju stolmi s veľkými čiernobielymi plátnami a malými drevenými figúrkami, s ktorými posúva zopár ľudí z jednej strany a striedavo muž a žena z druhej. Práve nastáva jedna z malých historických udalostí, prvá alternatívna šachová simultánka v historickom centre Prešova.

Organizátori Medzinárodného šachového turnaja Prešov OPEN 2010 pod záštitou primátora mesta Prešov pripravili pre priaznivcov kráľovskej hry ako otváraciu lahôdku simultánku s prvým prešovským šachovým veľmajstrom Martinom Mrvom a jeho manželkou Alenkou, medzinárodnou šachovou majsterkou. Oproti nim sa posadilo 16 súperov. V klasickej simultánke hraje jeden hráč proti viacerým, alternatívna je, keď sú dvaja a striedajú sa po každom ťahu. To bol presne tento prípad, prvý ťah bielymi zahájil Martin Mrva, po odpovedi čierneho pokračovala druhým ťahom bieleho Alenka, potom opäť Martin atď. Podľa informačných zdrojov, známych organizátorom, sa takáto zmiešaná čisto slovenská simultánka v Prešove ešte nikdy nehrala. Manželia Mrvovi boli nekompromisní. 16 súperom, zväčša mladým prešovským hráčom, výnimočnou chuťovkou bola účasť najmladšieho šesťročného účastníka Thea Ciccoliho z Francúzska, dovolili iba jednu remízu. Aj tú vybojoval najstarší účastník simultánky, známy prešovský šachový matador Pavol Kapišovský. Za krásneho počasia s množstvom šachových fanúšikov s prehľadom aj s informáciami o aktuálnom šachovom dianí v Prešove simultánku odmoderoval Jaro Bánoci, riaditeľ turnaja.

(foto: Milan Ferenčík)

Súvisiace články
9.8.2010 Šachový Prešov Open 2010
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK