Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

SMK účelovo dramatizuje situáciu

Strana maďarskej koalície (SMK) účelovo dramatizuje situáciu okolo vyšších územných celkov (VÚC) a celej reformy verejnej správy. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a člena Výboru NR SR pre verejnú správu Viliama Sopka na tlačovej besede v Prešove 27. augusta. Podľa neho predstavitelia SMK vyjadreniami o vystúpení z vládnej koalície značne prestrelili a niekoľko týždňov traumatizujú slovenskú spoločnosť.

Poslanec povedal, že pri prvom čítaní zákona o počte VÚC poslanci za SMK nepodporili vládny návrh 12 VÚC, a teda priznali vlastné záujmy, ktoré nekorešpondovali so stabilizáciou vládnej koalície.

Na margo nových požiadaviek SMK povedal, že premiér i vláda SR sú schopní zabezpečiť prijatie novely kompetenčného zákona do 30. septembra. "Je to úplne reálne a premiér Dzurinda sa k realite, ktorá vznikla postavil pragmaticky," povedal poslanec. Myslí si, že aj bez ultimatívnych podmienok SMK vie slovenský parlament, čo má robiť.

Poslanec kritizoval "farizejské glorifikovanie" práce vládneho splnomocnenca pre reformu verejnej správy Viktora Nižňanského lídrami SMK, ale napokon sa SMK hlási svojou kritikou reformy verejnej správy k tomu, na čo poukazovala SDĽ už pred rokom. V. Sopko v tomto smere vyzdvihol najmä nesystémový, neštandardný a termíny nerešpektujúci prístup k reforme verejnej správy. Na adresu dnešnej jej kritiky predstaviteľmi SMK sa podľa V. Sopka hodí slovné spojenie Dobrý deň, stará mama. "Pán Bugár pritom namiesto slova Prepáčte dáva ďalšie podmienky," podčiarkol V. Sopko. Na jeho vkus zostáva mnoho nezodpovedaných otázok. Napr. prečo vláda koncepciu reformy verejnej správy neschválila, ale vzala ju len na vedomie a prečo nikdy ju nepredložila na schválenie slovenskému parlamentu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK