Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Detskému oddeleniu NsP nový objekt

Rekonštruovaný objekt za vyše 204 miliónov Sk odovzdali 7. septembra do užívania detskému oddeleniu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Na slávnosti sa zúčastnil minister zdravotníctva SR Román Kováč. Prisľúbil dofinancovať prístrojové vybavenie objektu 6 miliónmi Sk.

Podľa riaditeľa NsP Jána Sidora je potrebný ešte predovšetkým ultrazvukový prístroj za asi 3,5 milióna Sk a centrálny monitor na jednotku intenzívnej starostlivosti za asi vyše 800 tisíc Sk. Zamestnanci oddelenia by sa mali presťahovať do nových priestorov do konca t. r.

V súčasnosti 5-podlažná budova bola prestavaná z 3-podlažného internátu tunajšej zdravotníckej školy a dostavali k nej dve nové podlažia. Z tohto hľadiska bola významnou stavbou pre celý rezort zdravotníctva v SR. Práce začal v roku 1997 hlavný zhotoviteľ stavby Agrostav, a. s., Prešov a podľa pôvodného projektu mali skončiť ku koncu roku 1998 za vyše 50 miliónov Sk bez hodnoty prístrojov. Na nesplnení termínu sa podpísali nielen finančné suchoty v rezorte, ale aj viaceré nepredvídané skutočnosti, napr. zlyhala statika starej budovy.

Dodávateľom zdravotechniky bola firma Chiramed z Piešťan, projekt realizoval A-typ, architektonický ateliér, s. r. o., Prešov. Otvorený je počet lôžok, podľa pôvodného zámeru ich malo byť pre 97 deti a 31 matiek. V súčasnosti v starých priestoroch na Požiarnickej ulici má detské oddelenie 85 postelí. Nároky na vyšetrovaciu zložku oddelenia kladie najmä to, že jeho pacienti sú vo veku od 0 do 18 rokov. Má celokrajskú pôsobnosť a v roku 2000 sa na lôžku liečilo 3700 pacientov, čo bolo najvyššie využitie lôžkových kapacít zo všetkých oddelení prešovskej nemocnice.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK