Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Detskému oddeleniu NsP nový objekt

Rekonštruovaný objekt za vyše 204 miliónov Sk odovzdali 7. septembra do užívania detskému oddeleniu Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Na slávnosti sa zúčastnil minister zdravotníctva SR Román Kováč. Prisľúbil dofinancovať prístrojové vybavenie objektu 6 miliónmi Sk.

Podľa riaditeľa NsP Jána Sidora je potrebný ešte predovšetkým ultrazvukový prístroj za asi 3,5 milióna Sk a centrálny monitor na jednotku intenzívnej starostlivosti za asi vyše 800 tisíc Sk. Zamestnanci oddelenia by sa mali presťahovať do nových priestorov do konca t. r.

V súčasnosti 5-podlažná budova bola prestavaná z 3-podlažného internátu tunajšej zdravotníckej školy a dostavali k nej dve nové podlažia. Z tohto hľadiska bola významnou stavbou pre celý rezort zdravotníctva v SR. Práce začal v roku 1997 hlavný zhotoviteľ stavby Agrostav, a. s., Prešov a podľa pôvodného projektu mali skončiť ku koncu roku 1998 za vyše 50 miliónov Sk bez hodnoty prístrojov. Na nesplnení termínu sa podpísali nielen finančné suchoty v rezorte, ale aj viaceré nepredvídané skutočnosti, napr. zlyhala statika starej budovy.

Dodávateľom zdravotechniky bola firma Chiramed z Piešťan, projekt realizoval A-typ, architektonický ateliér, s. r. o., Prešov. Otvorený je počet lôžok, podľa pôvodného zámeru ich malo byť pre 97 deti a 31 matiek. V súčasnosti v starých priestoroch na Požiarnickej ulici má detské oddelenie 85 postelí. Nároky na vyšetrovaciu zložku oddelenia kladie najmä to, že jeho pacienti sú vo veku od 0 do 18 rokov. Má celokrajskú pôsobnosť a v roku 2000 sa na lôžku liečilo 3700 pacientov, čo bolo najvyššie využitie lôžkových kapacít zo všetkých oddelení prešovskej nemocnice.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK