Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Hudci prérie

Prešovská kapela Chiki liki tu-a je známa množstvom svojich uletených projektov. Ako už bolo na tomto mieste uvedené, jeden z nich si zasluhuje osobitné heslo. Keď už pre nič iné, tak preto, že preslávil aj svoju materskú skupinu. Hudci prérie.

Hudci prérie
Hudci prérie

Základným výrazným projektom Chki liki tu-a boli (a stále sú) Hudci prérie, niekedy uvádzané aj ako Hudci z prérie. Hlavou tohto zoskupenia je gitarista Ľuboslav Petruška, ktorého dopĺňajú „Starý borsuk“ či „Mladí borsuk“, čo sú zväčša v skutočnosti členovia a exčlenovia Chiki liki tu-a, ale aj iní hostia - Dušan Papp, Rasťo Uhrík... (Aj „Mlok“ Žojco Havadej si už s nimi zaspieval na pódiu).

Už v prvom profile v prešovskej lokálnej televízii (2000) Hudci o sebe tvrdili, že hrajú „rybársku muziku“. V tom čase sa ujal ich prvý „hit“ Za tebou („Kráčam pustou prériou...“). Veselé country malo úspech, mali aj ďalšie piesne v podobnom duchu (Voda z Indiana, Šerif...), ale aj inak poňatú veselú hitovku trombónistu Tomáša „Maca“ Paľu Na podnikovej chate (jej text sa dostal napr. do knihy Braňa Jobusa Až na vrchol).

Zlé jazyky tvrdili, že Hudci prérie sú lepší než Chiki liki tu-a. Napokon sa to v podstate potvrdilo. Nahrávka z koncertu projektov na Pohode sa rozšírila po celom Slovensku. Bola na nej aj Petruškova, vtedy nová odrhovačka Láska moja de si. Tú začalo (nepoznajúc autora) rotovať Fun rádio a stal sa z nej celoslovensky známy hit. Samotní Chiki liki tu-a si ho zaradili hneď ako prvú skladbu najúspešnejšieho albumu Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003) a pieseň zľudovela. Veď aj Petruška tvrdí, že „je to náš príspevok do klenotnice ľudovej hudby, nie populárnej“. Skladbu dodnes hrávajú na koncertoch.

Zaujímavosťou je, že uletení Hudci prérie sa prezentovali aj ako seriózna kapela na serióznom podujatí, keď otvárali Festival dobrej hudby – Sigord 2005 na Delni, zameraný na folk, country, bluegrass a trampskú muziku.

Web: http://www.supermusic.sk/skupina.php?idskupiny=18012

http://www.chikiliki.sk

Z bibliografie:
Svojské country Hudcov prérie: http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=695

Príslovie "do tretice všetko dobré" v tomto prípade platí stopercentne

http://korzar.sme.sk/c/4584067/prislovie-do-tretice-vsetko-dobre-v-tomto-pripade-plati-stopercentne.html

Chiki Liki Tu-a: "Podarilo sa nám čosi neuveriteľné": http://korzar.sme.sk/c/4629796/chiki-liki-tu-a-podarilo-sa-nam-cosi-neuveritelne.html

Festival dobrej hudby – Sigord 2005: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=355

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK