Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Otvoria honorárny konzulát SR v Rzeszowe

Po vyše trištvrteročnom období príprav otvoria v piatok 14. septembra t. r. honorárny konzulát SR v sídle Podkarpatského vojvodstva Poľskej republiky v meste Rzeszow. Honorárny konzul Adam Góral, miestny podnikateľ v oblasti nových technológií, bol vybratý v záverečnej fáze z dvoch návrhov a ako 10. septembra povedala mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Poľsku Magdaléna Vášáryová má z poľskej i zo slovenskej strany už všetky listiny pre výkon svojej funkcie. Ide o druhý honorárny konzulát SR v PR - prvý pracuje v meste Poznaň. M. Vášáryová dodala, že slovenská ambasáda vo Varšave intenzívne pracuje na zriadení generálneho konzulátu v Krakove.

Honorárny konzulát v Rzeszowe bude mať na starosti predovšetkým rozvoj obojstrannej prihraničnej spolupráce. Počas dňa jeho otvorenia bude sprievodný kultúrny program, navyše veľvyslanectvo predstaví svoju internetovú stránku, ktorú má v poľštine.

M. Vášáryová hovorila o tom na stretnutí s novinármi pred svojou prednáškou na tému Poľsko a NATO. Prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) ňou otvorila ďalšiu sezónu série diskusných večerov tzv. jour-fixe. Čestná predsedníčka správnej rady tejto mimovládnej organizácie sa takisto zúčastnila na slávnostnom otvorení nových priestorov kancelárie.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK