Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Otvoria honorárny konzulát SR v Rzeszowe

Po vyše trištvrteročnom období príprav otvoria v piatok 14. septembra t. r. honorárny konzulát SR v sídle Podkarpatského vojvodstva Poľskej republiky v meste Rzeszow. Honorárny konzul Adam Góral, miestny podnikateľ v oblasti nových technológií, bol vybratý v záverečnej fáze z dvoch návrhov a ako 10. septembra povedala mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Poľsku Magdaléna Vášáryová má z poľskej i zo slovenskej strany už všetky listiny pre výkon svojej funkcie. Ide o druhý honorárny konzulát SR v PR - prvý pracuje v meste Poznaň. M. Vášáryová dodala, že slovenská ambasáda vo Varšave intenzívne pracuje na zriadení generálneho konzulátu v Krakove.

Honorárny konzulát v Rzeszowe bude mať na starosti predovšetkým rozvoj obojstrannej prihraničnej spolupráce. Počas dňa jeho otvorenia bude sprievodný kultúrny program, navyše veľvyslanectvo predstaví svoju internetovú stránku, ktorú má v poľštine.

M. Vášáryová hovorila o tom na stretnutí s novinármi pred svojou prednáškou na tému Poľsko a NATO. Prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) ňou otvorila ďalšiu sezónu série diskusných večerov tzv. jour-fixe. Čestná predsedníčka správnej rady tejto mimovládnej organizácie sa takisto zúčastnila na slávnostnom otvorení nových priestorov kancelárie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK