Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Perversity

Jedna z najúspešnejších prešovských metalových skupín je Perversity. Za 15 rokov sa v nej premlelo rovných 20 hudobníkov, jediným členom, ktorý vydržal od začiatku do konca je Jozef Košč.

Kapelu založil v októbri 1995 Jozef Košč spolu so spevákom (v tom čase aj basgitaristom) Martinom Marinčákom. V prvej zostave bubnoval Dano Doroš a na basgitaru začal hrať Ján Dudla (neskorší gitarista, keď ho vystriedal Henrich Kovaľ). V súčasnosti hrá v Perversity okrem Košča Juraj Handzuš (spev, od roku 2003), Martin Horgoš (bicie, 2004), Slavomír Kovaľ (basgitara, 2007) a Marián Petrík (gitara, 2009). Poslední dvaja menovaní sa však v okruhu Perversity pohybovali od počiatku.

Najdôležitejšie albumy skupiny nahrali Marek Stašák (bicie), Dano Kochaník (gitara) a Martin Kukoľ (basgitara). V Perversity sa ešte v priebehu 15 rokov objavili Rado Majerčík, Erich Gotz, Erik Mihelič, Rado Priputen, Dano Franko, Peter Sabo, Peter Stančák a Robo Vanya. S kapelou hosťoval klávesák Jozef Helméczy

“Debutový koncert bol odohraný 17. 1. 1996 a hudba bola vtedy zmesou tancujúceho death-grindu, ” hovorí J. Košč. V marci 1996 sa v rámci Rockovej ligy odohral v prešovskom PKO pamätný koncert, na ktorom hrali okrem Perversity známe formácie Insepultus, Melancholy Pessimism, Scabbard a Suggestor. Kapela sa rozbiehala, v štúdiu DJZ nahrala debutové demo The Embarrassed. Demo má 6 piesní, trvá asi 22 minút a kapele sa ním podarilo stať sa známou v undergroundovej metalovej komunite. “Do obehu sa dostalo okolo 250 kaziet, nadviazali sa potrebné kontakty a nabrali nové dôležité skúsenosti, ”spomína Jozef Košč. Perversity hrali ďalej, absolvovali niekoľko festivalov, no v kapele došlo k niekoľkým personálnym zmenám. Stabilizácia nastala v roku 1999, kedy Perversity natočili úspešné demo Personal. Išlo o profesionálnu 27-minútovú nahrávku natočenú v štúdiu Perina, s kvalitným zvukom, profi obalom a slušnou distribúciou na Slovensku i v ďalších krajinách. Kapela prežíva i koncertný boom.

Obidve demá vyšli potom v roku 2006 vlastným nákladom na remastrovanom CD. Prvý regulárny album In The Garment Of Lust vydal v roku 2003 francúzsky label PQR. Zabezpečil mu celosvetovú distribúciu. Koncertne sa však Perversity objavovali hlavne doma, zahrali si však aj v ČR a Rakúsku. Vydavateľstvo neskôr skrachovalo, a tak následujúci počin Words Like Poison (2004) vyšiel u slovenského vydavateľa Foresick. Pre Perversity to znamenalo najmä nárast koncertov. Zahrali si s viacerými zvučnými menami tohto žánru (Suffocation, Vital Remains, Decapitated...). V roku 2008 vyšlo v českom vydavateľstve Grodhans cédečko Beyond The Reach Of Heaven. Perveristy stále pokračujú v línii pure death-metalu, Košč považuje tento album za najlepší po hudobnej, zvukovej i textovej stránke. V textoch, ktoré píše spevák Juraj, prevláda lyrika čerpajúca z temných ľudských stránok a duchovna. Kapela stále tvorí v angličtine. Perversity pripravujú novinku Ablaze (na budúci rok).

Foto: archív autora

Z bibliografie: Jubileum stálice: Perversity oslavujú pätnástku: http://korzar.sme.sk/c/5562577/jubileum-metalovej-stalice-perversity-oslavuju-patnastku.html

Web: http://www.perversityband.com/

Perversity

Perversity
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK