Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Účasť na proteste prisľúbilo 90 percent

Zhruba 90 percent neštátnych lekárov v okresoch Prešov a Sabinov prisľúbilo svoju účasť na 5-hodinovom školení zo zásad bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v stredu 19. septembra. Touto formou budú podľa vyjadrenia predsedu Regionálnej asociácie súkromných lekárov (RASL) v Prešove a v Sabinove Dušana Liptáka 17. septembra protestovať proti navrhovanému novému cenovému opatreniu Ministerstva zdravotníctva.

D. Lipták ho označil za likvidačné pre mnohých neštátnych lekárov, pretože mesačná kapitácia v priemere na jedného poistenca u praktického lekára pre dospelých dosiahne podľa tohto návrhu sumu okolo 26 Sk, čo je podstatné menej ako je dnešných 35 Sk. Zuzana Červeňáková, prezidentka regionálnej Slovenskej lekárskej komory v Prešove dodala, že forma protestu nie je protizákonná. Sama ako praktický lekár vníma ju ako nátlakovú akciu aj v záujme pacienta.

Primárnu zdravotnícku starostlivosť budú celý deň v Prešove poskytovať len pracoviská pohotovostnej služby v Diagnosticko-terapeutickom centre Reimanus a zdravotnícke zariadenia Centrum, na Levočskej a na Reimanovej ulici. Vzhľadom na to, že 17. septembra zaznamenali nárast ochorení asi o 20 až 40 percent bude počet lekárov v pohotovostnej službe zdvojnásobený.

Neštátnych lekárov v oboch uvedených okresoch (bez stomatológov, ale vrátane psychológov) je 210. Do 50 percent z nich poskytuje primárnu zdravotnícku starostlivosť okolo 1500 poistencom, asi 25 percent viac ako 1500, ale nikto viac ako 2000 poistencom. Pri uvedenom prevažujúcom počte je hrubý mesačný príjem na ambulanciu 52 tisíc Sk. Najvyššie výdavky sú na plat a odvody zdravotnej sestry, cestovanie a na nájomné (spolu do 23 tisíc Sk). "Ak mu zostane čistý príjem 12 až 14 tisíc Sk, tak si môže blahoželať," dodal.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK