Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Homepage frenky.sk má desať rokov

Portál www.frenky.sk je na internete už desať rokov nepretržite. Stal sa tak jednou z najstarších funkčných osobných stránok vôbec. Ide o homepage novinára z Prešovského Korzára Michala Franka.

Stránka sa v sieti internetu prvý raz objavila v roku 2000. Obsahovala prevažne rozhovory, reportáže a recenzie z hudobnej oblasti. Odvtedy ju navštívili desaťtisíce ľudí. V posledných mesiacoch stagnovala, od vzniku mala len jeden väčší upgrade. K desiatemu výročiu, v deň Michalových menín, bola výrazne zmenená jej podoba, pričom doterajší obsah ostal zachovaný.

Najvýraznejšou novinkou sú priame, automaticky generované odkazy na Frankove články v Korzári a SME a vo Frenkyho hudobnej encyklopédii na portáli PIS.sk. Ďalej je to vynovená grafika, nové sekcie, väčšia interaktivita, keď k textom a fotografiám pribudne aj audio a video.

Je to len osobná stránka, nič viac, nič menej, ale teší ma, že je na slovenskom internete prakticky od dôb jeho praveku. Nemám ambíciu, ani potrebu ani prostriedky konkurovať veľkým spravodajským portálom, toto nie je zmyslom homepage, ale som rád, že vynovená stránka vyzerá dobre. Na novej podobe ma zvlášť teší, že sa na nej automaticky objavujú moje články, tým pádom sa prakticky sama nepretržite aktualizuje, keďže na fyzickú aktualizáciu nemám toľko času. Aj preto v poslednom čase stagnovala. To sa však zmení, je na nej aj dosť priestoru na rôzne ďalšie veci, na ktoré nie je priestor v serióznych novinách. Verím, že moja stránka bude dobrým zdrojom informácií“, povedal o novej podobe desaťročnej homepage Michal Frank.

Portál frenky.sk mal najväčšiu navštevovanosť v roku 2005, v čase vrcholiacich speváckych televíznych šou, kedy konkuroval aj veľkým špecializovaným stránkam. Prežil boom blogov i sociálnych sietí, jej nová podoba je moderná a vymyká sa klasickým osobným stránkam. Pribudnú na nej aj ďalšie novinky a interaktívne prvky.

Od bežných osobných stránok sa frenky.sk líšila vždy. Svedčí o tom recenzia z januára 2001, ktorú priniesol agent.sk, vtedajší server o slovenskom internete. Píše sa tam napríklad toto:

Osobné stránky sme na Agentovi ešte dosiaľ (čo mi pamäť siaha) nemali. V jeden deň sme si ale povedali: "Zmena je život, " a dali sa do práce. A výsledok? Slovenský Internet nás presvedčil, že kvalitné osobné stránky nájdete aj u nás.
V zahraničí je už dlhší čas akýmsi nepísaným pravidlom, že novinári na voľnej nohe, ako aj iní ľudia aktívne sa venujúci publikovaniu, majú svoje osobné stránky, kde nájdete kompletný archív napísaných článkov. Na Slovensku ešte tento trend nie je veľmi badať, ale prvá lastovička je tu: novinár menom Michal Frank. (...) Web Frenky Goes To Internet je na Slovensku vysoko originálny, aj keď je venovaný hlavne hudbe. Publikované články sú dobre napísané, webdesign je síce skromný, ale pôsobivý. Celý je ladený do čiernobiela, v tomto prípade to ale vôbec nevadí, dokonca aj fotky vyzerajú takto lepšie...

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK