Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prezident Slovenskej republiky zapožičal bojovú zástavu prešovskej brigáde

Veliteľ 2. mechanizovanej brigády (2. MB) generála Rudolfa Viesta v Prešove Ondřej Novosad dnes na slávnostnom nástupe prevzal bojovú zástavu zapožičanú prezidentom Slovenskej republiky.

Dôvodom tohto ocenenia prešovského vojenského zväzku sú podľa rozkazu prezidenta výborné výsledky v bojovej príprave, kvalitné zabezpečovanie výcviku jednotiek, pomoc pri odstraňovaní živelných pohrôm vo východoslovenskom regióne a plnenie úloh v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

"Zapožičanie bojovej zástavy je bez nadsázky tou najvyššou cťou, ktorej sa môže dostať vojakovi OS SR. Som veľmi rád, že som mohol byť veliteľom tejto brigády v dobe, kedy sme plnili rozhodujúce úlohy, ktoré zrejme zavážili pri rozhodnutí pána prezidenta, " povedal pre TASR Novosad, ktorý odchádza zo svojho postu a bude pracovať na veliteľstve pozemných síl v Trenčíne.

Novosad dnes velenie brigády odovzdal plukovníkovi generálneho štábu Karolovi Návrátilovi.

"Dnešný deň je významný pre mňa i celú mechanizovanú brigádu. Okrem toho je toto ocenenie aj záväzkom, aby sme kvalitne plnili zverené úlohy v budúcnosti", povedal Navrátil.

Na slávnostnom akte, ktorý sa konal pri príležitosti 10. výročia vzniku 2. MB sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) Ľubomír Bulík.

"Krok pozastaviť výkon povinnej vojenskej služby a prejsť na plnú profesionalizáciu, sa ukazuje ako správny. To obrovské spektrum úloh v náročnom prostredí aj medzinárodnom je možné splniť len s profesionálnymi vojakmi", konštatoval Bulík. Pripomenul, že dnes si v Rožňave niektorí vojaci tejto brigády prevezmú medaily za plnenie úloh v medzinárodných operáciách v Afganistane a na Cypre.

Veliteľstvo 2. MB dnes pre verejnosť pripravilo priamo v meste aj prezentáciu bojovej techniky a výzbroje. Prešovčania môžu sledovať ukážky výcviku vojakov i Čestnej stráže OS SR. Okrem toho je pre nich pripravený kultúrny program.

Súvisiace články
1.10.2010 FOTO: Druhá mechanizovaná brigáda prevzala bojovú zástavu zapožičanú prezidentom
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK