Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Stanovili komu dajú nové byty

Kritérium, aby mesačný príjem nájomcu a osôb s ním bývajúcich neprevýšil trojnásobok životného minima určili za základné poslanci prešovského mestského parlamentu svojím rozhodnutím 24. septembra pri prerokovaní spôsobu poskytovania novobudovaných nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa v Prešove. Zároveň stanovili mesačný nájom vo výške 1,42 percenta z obstarávacej ceny bytu, čo po prepočte činí v priemere 800 Sk. Byty sú nižším štandardom určené sociálne slabším občanom, najmä Rómom.

Na základe toho začnú nájomné zmluvy uzatvárať so 135 nájomníkmi v súčasnosti bývajúcimi v bytových domoch na uliciach Sabinovskej a Majakovského. Tie Okresný úrad v Prešove ako príslušný stavebný úrad rozhodnutím z 3. júla t. r. na základe hygienických, bezpečnostných, požiarnych, prevádzkových a estetických nedostatkov nariadil mestu nevyhnutne opraviť. Z uvedeného počtu ohrozených nájomníkov zatiaľ s presťahovaním súhlasilo 53 rodín. Ďalej pôjde o 17 osôb, ktoré majú právoplatný rozsudok Okresného súdu v Prešove o svojej deložácii ako neplatiči. Ich nedoplatky na nájomnom sú od 10 tisíc do 200 tisíc Sk. Nové byty dostanú ako náhradu. Tie by sa mali ujsť tiež 5 rodinám, bývajúcim v súčasnosti v Azylovom dome na ulici Pod Táborom 33 v Prešove.

Mesto Prešov dovedna 176 nájomných bytov aj s pomocou dotácie 28,6 milióna Sk od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR stavia od júna 2000. Rozpočtový náklad je približne 143 miliónov Sk. Prvých 88 je už skolaudovaných, ale neskončilo ešte ich preberacie konanie. Druhých 88 bytov má byť dokončených v novembri t. r. Mesto na nich od rovnakého ministerstva získalo dotáciu 30,3 milióna Sk. Ďalšie prostriedky na krytie investičných nákladov sú z vlastných zdrojov a z pôžičky Štátneho fondu rozvoja bývania.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK