Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pre pochybenie SaS nezaregistrovali dvoch kandidátov na starostu

Nominant KDH Peter Stachura, ktorý sa mienil uchádzať o funkciu starostu obce Gregorovce, okres Prešov, s politickou podporou strany SaS, do volebného súboja nevstúpi.

Hovorca Kresťanskodemokratického klubu v Gregorovciach Gabriel Paľa dnes na stretnutí s novinármi uviedol, že príčinou je administratívne pochybenie zo strany ich koaličného partnera SaS.

"Chyba sa stala podľa nášho názoru v tom, že strana SaS v meste Prešov potvrdila druhú kandidatúru pre koalíciu SDKÚ-DS a Most-Híd a tým pádom znemožnila našej koalícii, teda KDH a SaS, mať legálneho kandidáta", povedal Paľa.

KDH sa rozhodlo ísť do volieb s kandidátom Petrom Stachurom po tom, ako nedošlo k dohode s SDKÚ-DS. So žiadosťou o podporu oslovili SaS, ktorú potvrdil jej prešovský krajský predseda František Ksenzsigh a kandidačné listiny odovzdali 30. septembra.

Následne však krajský predseda SaS potvrdil aj druhú kandidačnú listinu Jaroslava Kaščáka, ako spoločného kandidáta strán SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS a tá bola odovzdaná 1. októbra. Volebná komisia vzhľadom na tieto skutočnosti nakoniec nezaregistrovala ani jedného z týchto kandidátov.

"Nazdávame sa, že volebná komisia mohla posúdiť právoplatnosť obidvoch kandidačných listín, pretože bolo jasne preukázateľné dátumom, kedy ktorá strana získala podporu", povedal Paľa.

Hovorca si nemyslí, že by v tomto prípade išlo zo strany SaS o úmyselné konanie. Krajský predseda SaS F. Ksenzsigh dnes pre TASR uviedol, že ho to mrzí a jednoznačne išlo o neúmyselnú chybu z ich strany. Volebnej komisii v Gregorovciach adresoval 11. októbra vyhlásenie, že v prípade podpory kandidátovi SDKÚ-DS ide o administratívny omyl. K celej záležitosti sa plánujú oficiálne vyjadriť na tlačovej besede.

S návrhom na zaregistrovanie Stachuru do volieb na starostu obce sa KDH a SaS obrátili na okresný súd, ten však návrh zamietol. Paľa sa domnieva, že to nebolo správne.

"Toto stanovisko zdôvodňuje tým, že nie je možné nijako upravovať kandidačné listiny. My sme nežiadali upravovať kandidačnú listinu ani z nej nič škrtať, naša listina spĺňala všetky náležitosti zákona", dodal Paľa.

Hovorca klubu je presvedčený, že legislatíva by sa mala upraviť. Tá súčasná totiž nepripúšťa voči rozhodnutiu súdu opravný prostriedok a podľa neho, kandidát, ktorý neurobil žiadnu chybu, tak nemôže byť zaregistrovaný. Upozorňuje, že ak k úprave nedôjde, mohlo by sa v budúcnosti stať, že niektorá strana zámerným konaním znemožní niekomu kandidovať.

"Záverečný verdikt teda znie, že chybou tretej stany trpia nevinní, v tomto prípade klub KDH v Gregorovciach, ktorý dva roky pripravoval kandidatúru a pre pochybenie, ktoré nezapríčinil, nebolo možné mu uplatniť ústavné právo kandidatúry na pozíciu starostu v obci", povedal Paľa.

Zo vzniknutej situácie sa ťažko spamätáva aj samotný Stachura. Ten sa rovnako domnieva, že volebná komisia i súd mali brať ohľad na dátumy podania listín. Dodal, že sa problémom obce venuje niekoľko rokov a svoje skúsenosti chce využiť v prípade, že bude zvolený za poslanca obecného zastupiteľstva, kde je riadne zaregistrovaný.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK