Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

SOU služieb a DOŠ na medzinárodnom poli

"Minulý školský rok sme dokončili prvú fázu projektu, v ktorej odborné školy predstavujú svoj výukový profil. Spolupracovali sme s so školou Waltera Heckera z nemeckého Kasselu a s maďarským partnerom z Cegledu. Náš projekt bol zameraný na multimediálnu prezentáciu profilov škôl," povedal nám PaedDr. Jozef Muránsky (na obr.), koordinátor projektov Socrates - akcia Comenius 1 a Infovek na Strednom odbornom učilišti (SOU) služieb a Dievčenskej odbornej škole (DOŠ) v Prešove.

"Priestorom na tento projekt je MIM, teda Multimediálny internetový magazín. Je to priestor pre študentské a učiteľské aktivity v rámci medzinárodných projektov MIM je rozdelený do troch častí Infovek, Comenius a Pomimo," uviedol J. Muránsky, s ktorým na projektoch spolupracujú aj riaditeľ školy Mgr. Pavol Hermanovský, kolegovia Mgr. Ľuboš Štefán, Mgr. Gertrúda Kovalíková a ďalší.

Viditeľným výsledkom spomínaného projektu je školská webstránka <a href="http://www.sousluz.sk"; target="_blank">www.sousluz.sk</a>, ktorá okrem základných informácií o škole, informuje aj o uvedených aktivitách. Má slovenskú i anglickú verziu, v dohľadnej dobe má pribudnúť i nemecká. Zaujímavosťou je Pomimo, čo je študentský časopis, ktorý vychádza v elektornickej i printovej podobe a obsahuje najmä študentské práce, ale i oficiálne informácie a oznamy a učiteľské práce.

Podľa Muránskeho slov sa SOU služieb a DOŠ zapojili do projektu Socrates ako jedna z prvých prešovských škôl. Všetko začalo pred štyrmi rokmi, pred dvoma rokmi sa koordinátor projektov zúčastnil európskeho stretnutia učiteľov stredných odborných učilíšť vo Frankfurte nad Mohanom, kde škola získala zahraničných partnerov, s ktorými zavŕšila prvý rok spolupráce.

"Pomohla nám Národná kancelária Socrates na Slovensku. Som rád, že po vyhodnotení bude o našej práci vo svojom bulletine informovať ako o jednom z úspešných a efektívnych projektov," pochválil sa J. Muránsky, pričom predložil aj fax s pozitívnym ohlasom Národnej kancelárie Socrates v Nemecku. Avšak zďaleka nie je všetko také ideálne, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Maďarská škola odstúpila, a tak ani SOU v Prešove, ani v Kassele, nemôžu čerpať nový grant.

"Rozhodli sme sa však v spolupráci pokračovať z vlastných zdrojov," zareagoval koordinátor projektov. Výsledkom tejto spolupráce bude putovná výstava študentských fotografií tematicky zameraných na mesto a školu. "Podarilo sa nám do toho zapojiť i partnerov z poľského Tarnowa, do úvahy prichádzajú aj partneri z Českej republiky," uviedol učiteľ Muránsky a potvrdil, že s novými partnermi sa bude SOU služieb a DOŠ uchádzať o nový grant pre nasledujúci školský rok.

Ako ďalej povedal, koordinátorka projektu z nemeckého Kasselu Sylvia Winterová tiež odporúča pokračovať ďalej a - čo je viac potešiteľné - Národná kancelária Socrates v Nemecku poskytne i nejaké prostriedky už pre budúci kalendárny rok. Výsledkom tejto etapy bude spomínaná putovná výstava, školy sa však chystajú aj na tretiu etapu, ktorá by mala vyvrcholiť multimediálnou prezentáciou všetkých doterajších aktivít na CD-Rome.

Ako sme uviedli, škola sa zapojila aj do slovenského programu Infovek. Podľa Jozefa Muránskeho zaujala internetová prezentácia aj výberovú komisiu programu Infovek, pričom SOU služieb a DOŠ Prešov skončili z takmer tisícky škôl na 236. mieste.

"Získali sme tak grant na vybavenie školy počítačovou technikou už v tomto školskom roku," skonštatoval koordinátor projektov a dodal, že "za pomoci novej techniky chceme jednak zavŕšiť projekt Socrates a jednak dotiahnuť MIM vo forme intranetového prepojenia jednotlivých počítačových pracovísk na škole". Ani v tomto prípade sa ale škole nevyhli problémy, keďže výberové konanie uskutočnené komisiou Infoveku bolo Úradom pre verejné obstarávanie SR zrušené.

Foto: Iveta KOMENDOVÁ, Prešovský denník Korzár

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK