Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Názvy nových ulíc

V Prešove pribudlo niekoľko nových ulíc, ktoré budú mať nové názvy. Vyjadria sa k nim občania na verejných zhromaždeniach, ktoré zvolalo mestské zastupiteľstvo. O nových názvoch ulíc sa hovorili s Ing. Alexandrom Ernstom, vedúcim odboru MsÚ, predsedom Mestskej názvoslovnej komisie v Prešove. Ten nám na úvod povedal...

Skúsme vysvetliť postup pri pomenovaní ulíc, kto môže dať podnet?

- Podnet na určenie alebo zmenu názvu ulice môže dať skupina obyvateľov obce, poslanci MsZ, prípadne primátor mesta. Ak by tak chcel urobiť občan, ako samostatná osoba, odporúčam obrátiť sa na mestskú názvoslovnú komisiu prostredníctvom poslanca svojej mestskej časti.

Prerokuje mestská názvoslovná komisia všetky návrhy?

- Áno. Nemôžeme predsa ignorovať mienku občanov a nezaoberať sa prijatými návrhmi. Samozrejme, je tu komisia, ktorá tieto návrhy spracuje, posúdi a dá alebo aj nedá odporúčanie na ich schválenie.

Aké sú teda zásady na podanie návrhov a tiež na ich posúdenie?

- Pri názvoch ulíc, či iných verejných priestranstiev, je potrebné dať dôraz na ich určenie podľa vecí, prírodných daností, významných udalostí, miest, nežijúcich osôb a pod. s prihliadnutím na históriu mesta a jeho okolia.

Buďme konkrétni: Aké zmeny navrhujete?

- Sú to návrhy na pomenovanie ulíc, ktoré vznikajú v súvislosti s individuálnou bytovou výstavbou nových rodinných domov. Teda o nové ulice v lokalitách Šalgovík, Šidlovec, Kúty, Solivar a Vydumanec.

Zaoberala sa komisia aj premenovaním už existujúcich ulíc?

- Nie. Všetky návrhy v minulosti podané (a nebolo ich málo, až 143 - Prešov má k dnešnému dňu 299 ulíc) boli dôkladne posúdené a prerokované s občanmi. Boli by sme veľmi neradi, ak by na základe našich doporučení boli rozhodnutia o zmenách v názvosloví ulíc znova v budúcnosti menené. Je potrebné tiež pochopiť, že nie je možné každému vyhovieť a je nutné ďalej dbať na to, aby neboli zbytočne vyhadzované peniaze, či už z mestskej kasy alebo z vrecka občanov. Dúfame, že práca komisie v oblasti premenovania ulíc je pre dlhšiu dobu ukončená a veríme, že sa budeme zaoberať len pomenovaním novopostavených ulíc.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK