Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Peniaze z programu ISPA pomôžu Toryse

Primátori Veľkého Šariša, Lipian, Sabinova a Prešova Ing. Róbert Oros, Ing. Eduard Vokál, Ing. Peter Mladý a Ing. Juraj Kopčák podpísali nedávno na pôde prešovskej radnice zakladateľskú zmluvu a stanovy Združenia Torysa, ktoré v minulých dňoch schválili mestské zastupiteľstvá všetkých zakladajúcich miest.

Spomínaný región, ako povedal na brífingu Juraj Kopčák, potrebuje pre svoj ďalší rozvoj dobudovať tiež kanalizačnú sieť (v šarišskej metropole pôjde najmä o Nižnú Šebastovú, Šalgovík, Dúbravu, Šidlovec, Za Kalváriou, Surdok a iné), rovnako nemalé úlohy v tomto smere sú aj pred samosprávami V. Šariša, Sabinova i Lipian. Vlastných financií je málo, preto sa budú uchádzať v rámci predvstupovej pomoci EÚ o podporu z medzinárodných zdrojov, osobitne z programu ISPA.

"Z programu ISPA môžu byť podporené projekty prevyšujúce objem 5 miliónov euro. Samotný projekt mesta Prešov tento parameter síce nespĺňa, ale spolu s ostatnými mestami už áno. Okrem toho spoločným postupom sa dá dosiahnuť väčšie zlepšenia parametrov čistoty rieky Torysy, ako aj kvality zdrojov pitnej vody, ktoré sa nachádzajú v povodí rieky Torysy," dodal Juraj Kopčák.

Primátori zakladajúcich štyroch miest Združenia Torysa zároveň prijali spoločný postup pri ďalšom vybavovaní žiadosti o podporu z programu EÚ, ale aj pokiaľ ide o registráciu na príslušnom ministerstve, ako i rokovaní na rezorte životného prostredia.

Primátor Juraj Kopčák sa ešte pred odchodom na trojtýždňový liečebný pobyt v Dudinciach stihol zúčastniť stretnutia odborníkov z oblasti financií samospráv, ktoré zorganizujovala
v Detve Asociácia komunálnych ekonómov. Vystúpil so skúsenosťami pri tvorbe ekonomických zákonov, najmä v súvislosti s reformou verejnej správy, rozpočtových pravidiel, ale aj pri koncipovaní rozpočtov v podmienkach samosprávy.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK