Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Nevoliči budú hlasovať v internetových simulovaných komunálnych voľbách

V šiestich mestách a štyroch obciach Prešovského kraja budú môcť mladí ľudia, ktorí ešte nemajú volebné právo, odovzdať svoj hlas kandidátom na primátora či starostu v simulovaných internetových voľbách.

Túto možnosť pre nich vytvorila Rada mládeže Prešovského kraja (RMPK) v rámci projektu "Samo sa to o5 nespraví".

Predseda RMPK Ľuboš Marcinek dnes na stretnutí s novinármi v Prešove uviedol, že ide o informačno-aktivizačnú kampaň, ktorá má podnietiť záujem mládeže o veci verejné, motivovať prvovoličov na účasť vo voľbách a poskytnúť priestor na vyjadrenia názoru tým, ktorí sa vzhľadom na svoj vek nemôžu volieb zúčastniť.

"Aj na základe tejto kampane chceme otvoriť diskusiu o výhodách a nevýhodách elektronických volieb a aby sme otvorili diskusiu, či sme na Slovensku pripravení posunúť vekovú hranicu k účasti na voľbách z 18 na 17 rokov", povedal Marcinek.

Prostredníctvom internetu budú môcť občania od 15 do 17 rokov v čase konania volieb 27. novembra odovzdať svoj hlas jednému z kandidátov na primátora Prešova, Popradu, Starej Ľubovne, Bardejova, Sniny a Humenného. Rovnako to bude aj v prípade starostov obcí Kobyly, Raslavice, Fričovce a Miklušovce.

Pre účasť na týchto simulovaných voľbách je potrebná registrácia na webovej stránke www.komunalnevolby2010.rmpk.sk, ktorú oficiálne spustili dnes predpoludním a prihlasovanie ukončia 26. novembra.

Po vstupe na stránku záujemca vyberie svoj volebný obvod, kde má trvalé bydlisko, vyplní základné údaje a zadá svoju e-mailovú adresu. Následne prebehne verifikácia a systém odošle záujemcovi potvrdenie o registrácii. Samotné hlasovanie bude prebiehať v totožnom čase konania komunálnych volieb teda od 07.00 do 20.00 h.

"V deň volieb bude registrovanému na zadaný e-mail odoslaný kód ako originálny link. Po jeho rozkliknutí sa mu objaví hlasovací lístok, ktorý treba vyplniť a odoslať do systému. Celkové výsledky budú zverejnené až okolo 21.00 h", vysvetlil koordinátor pre technickú časť projektu Zdenko Vaščák.

Ako prví sa dnes do systému oficiálne zaregistrovali aj 16-ročný Raslavičan Martin Chovanec a 17-ročná študentka z Prešova Jana Beňková.

"Ľudia pod 18 rokov u nás nemajú možnosť voliť a preto tieto internetové voľby vidíme ako možnosť vyjadriť svoj názor. Doba sa mení a preto by som privítala, keby sa mohlo voliť napríklad už od 17 rokov", povedala Beňková.

V rámci spomínaného projektu prebehne aj niekoľko ďalších aktivít. Jednou z nich je prieskum, ktorého cieľom bude získať informácie o úrovni poznatkov mladých v oblasti fungovania samospráv. Realizátori projektu budú pred samotnými voľbami organizovať aj diskusné workshopy na stredných školách pre prvovoličov a okrem toho pripravujú v každom volebnom obvode zahrnutom do projektu stretnutia s kandidátmi na posty primátorov a starostov.

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK