Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Obvodná volebná komisia sa zaoberala piatimi podnetmi

Obvodná volebná komisia (ObVK) v Prešove sa dnes zaoberala piatimi podnetmi, ktoré sa týkajú priebehu komunálnych volieb. TASR to potvrdil predseda ObVK Jozef Smetana.

Konštatoval, že v prvom prípade išlo o úradný oznam Obvodného oddelenia Policajného zboru Prešov – sever, ktorému obyvateľ Prešova oznámil, že 26. novembra v nízkopodlažných autobusoch MHD prebieha elektronická reklama, ktorá propaguje kandidátov do volieb.

Smetana uviedol, že ďalší podnet sa týkal oznámenia, ktoré prijala predsedníčka Okrskovej volebnej komisie č. 23. Uvádza sa v ňom, že pred volebným okrskom dnes o 12. hodine parkovalo auto, ktoré malo na sklách umiestnené nápisy propagujúce jedného z kandidátov na primátora.

Policajná hliadka preverila podnet priamo na mieste a vodičku požiadala o vysvetlenie. Tá podľa policajnej správy potvrdila, že na tomto mieste auto odstavila, keď išla navštíviť svoju známu, pričom si neuvedomila, že stojí v blízkosti volebnej miestnosti.

V treťom prípade išlo o podnet, ktorý bol adresovaný na Ústrednú volebnú komisiu a ObVK ho dostala na vedomie. Uvádza sa v ňom, že 26. novembra počas volebného moratória sa v jednom z prešovských obchodných centier vysielala na LCD obrazovkách reklama propagujúca kandidátov do komunálnych volieb. Na miesto dnes okolo poludnia vyslali dvoch členov ObVK, aby sa presvedčili, či takáto reklama beží. Podľa Smetanu dnes takúto skutočnosť nezaznamenali.

"ObVK tieto tri podnety zobrala na vedomie a budú súčasťou zápisnice. Konštatovali sme, že tieto podnety sa týkajú volebného moratória a vzhľadom na príslušnú legislatívu ObVK nemá v kompetencii vyvodzovať dôsledky z takéhoto konania", uviedol Smetana.

Dodal, že ich komisia sa okrem toho venovala aj dvom úradným oznamom polície. Tá na podnet občana preverovala podozrenie z údajného ovplyvňovanie voličov v Rokycanoch. Na základe oznamu mal dnes starosta obce nabádať obyvateľov rómskej osady, aby ho volili. Policajtom pri preverovaní skutočnosti starosta povedal, že zháňal ľudí na odpratávanie snehu v rámci aktivačných prác. To potvrdili aj Rómovia.

ObVK dnes zobrala na vedomie aj úradný oznam polície, ktorá 26. novembra preverovala údajné kupovanie hlasov v obci Ruská Nová Ves, ktoré sa však nepotvrdilo.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK