Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

OC KDH žiada, aby ÚS vyhlásil voľby v Prešove za neplatné

Vyhlásiť neplatnosť volieb do Mestského zastupiteľstva v Prešove žiada Okresné centrum (OC) KDH v podaní, ktoré bolo dnes doručené na Ústavný súd (ÚS) SR.

Dôvodom na takéto rozhodnutie má byť údajné porušenie volebného moratória.

K porušeniu zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí došlo tým, že v dopravných prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v meste Prešov bol mnohokrát pravidelne a opakovane v čase volebného moratória vysielaný v 20 vozidlách na 40 monitoroch obrazový záznam na reklamných displejoch propagujúci kandidátov politickej strany Smer–SD a ĽS–HZDS a nezávislých poslancov“, uvádza sa v podaní.

Sťažovatelia svoj návrh zdôvodňujú tým, že práve poslanci, ktorí sa objavili v uvedených spotoch, boli potom vo voľbách aj úspešní a mohli tak získať výhodu oproti ostatným kandidátom. Takisto sa OC KDH odvoláva na rozhodnutie ÚS z 22. augusta 2006, kedy už bolo rozhodnuté o neplatnosti volieb pre porušenie volebného moratória.

Ako uviedla hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, o volebných sťažnostiach musí ÚS rozhodnúť do 90 dní odo dňa podania. Potvrdila tiež, že na ÚS evidujú k dnešnému dňu 22 sťažností na priebeh a výsledky komunálnych volieb.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK